С близо 10% се е увеличил броят на новорегистрираните пациенти

...
С близо 10% се е увеличил броят на новорегистрираните пациенти
Коментари Харесай

Ръст на пациентите с онкологични заболявания във Варненска и Добричка област

С близо 10% се е нараснал броят на новорегистрираните пациенти с онкологични болести във Варненска и Добричка област през миналата година. Това демонстрират данните на Специализираната болница за интензивно лекуване на онкологични болести във Варна. Лечебното заведение, което обслужва пациенти от цяла Североизточна България, към този момент разполага с актуализирана база, която дава отговор на най-високите европейски условия.

Тревожно нарастване на пациентите със злокачествени болести регистрират експертите у нас. С какъв брой тъкмо обаче – не се знае, защото все още Националният раков указател у нас на процедура не действа.

" Малко е мъглява ситуацията във връзка с раковия указател. Ние продължаваме да поддържаме подобен указател при нас, до момента в който в други лечебни заведения подобен не се поддържа и тези числа в действителност са малко относителни. Правим това, което можем и което е по силите ни, поддържаме цяло звено в болничното заведение, което се занимава с това, без да получаваме безусловно нищо отсреща ", сподели проф. Георги Кобаков - шеф на СБАЛОЗ – Варна.

През последните години най-вече се е нараснал броят на пациентите с рак на кожата, заяви проф. Кобаков. Преди години той се е срещал относително рядко, през днешния ден е измежду най-честите злокачествени болести. Нарастват и случаите на рак на гърдата при дамите, на простатата при мъжете, както и колоректалният карцином. Според проф. Кобаков, това се дължи най-много на по-голямата дълготрайност на живота.

" Колкото по-възрастен е един човек, толкоз по-голяма е опцията да развие рак. Особено кожните карциноми. Те са съвсем неизбежни с възрастта ", изясни проф. Кобаков.

Въпреки че липсва точна статистика, проф. Кобаков е безапелационен, че зачестяват онкологичните болести при младежите.

" 50, 60-годишни за мен не са възрастни хора. Това са хора в разцвета на живота и биха могли да продължат един естествен, удобен, първокласен живот. Основните неща, които са нужни за лекуването на пациентите, като изцяло обгрижване с всички мултидисциплинарни подходи, които са нужни при лекуването на такива пациенти, тук ги имаме ", сподели проф. Георги Кобаков - шеф на СБАЛОЗ – Варна.

Доскоро един от най-сериозните проблеми пред онкологията в България беше отливът на млади експерти към лечебните заведения в чужбина. Днес доста от тях избират да останат в страната. Д-р Моника Занева е измежду най-младите лекари в онкологичната болница във Варна. Казва, че работата й на онкохирург не е лека, само че я стимулира любовта към специалността и призванието да оказва помощ на хората.

" Когато пациентът ти каже " благодаря " и знаеш, че си приключил работата си с готовност и си оказал помощ на този човек – това е най-хубавото възприятие, което можеш да усетиш в себе си. Онкологичните болести са бичът на нашето време и занапред има още доста неща, които да се преоткриват в лекуването и в диагностиката ", заключи доктор Моника Занева – хирург в СБАЛОЗ – Варна.

Според проф. Кобаков към момента липсва съответно финансиране на онкологичните здравни заведения у нас, макар че към този момент се вършат стъпки в вярната посока.

" Онкозаболяванията и обгрижването на тези пациенти би трябвало да бъде държавна политика. Това са доста тежки болести, доста трудоемки и финансоемки. Много финанси се хвърлят за лекуването на такива пациенти. Но мисля, че си коства. Струва си, когато видиш светлината в очите на подобен пациент, който изписваш и смяташ, че е към този момент здрав ", съобщи проф. Георги Кобаков - шеф на СБАЛОЗ – Варна.

Специализираната болница за интензивно лекуване на онкологични болести във Варна към този момент посреща своите пациенти в актуализирана постройка. Тя разполага с съвременен лекарски кабинет, зала за образование на специализанти, нова чакалня и регистратура, а профилирана платформа обезпечава по-лесен достъп на хората с увреждания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР