С близо 1 100 000 лева е била източена Здравната

...
С близо 1 100 000 лева е била източена Здравната
Коментари Харесай

След арестите в Пловдив: Здравната каса е била източена с 1 100 000 лева

С близо 1 100 000 лв. е била източена Здравната каса посредством корупционна скица, работила към 1 година. Това разгласи на ексклузивен брифинг в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов.

Вчера в града бяха задържани шефа на дирекция в РЗОК Иван Деспотов и сътрудника му Влади Манев. Заедно с тях са арестувани още двама - притежателят на верига аптеки Николай Александров и мъж, който е бил подставено лице в схемата.

" Тя е била следната - Деспотов и Манев са предоставяли на притежателя на аптеките информация за тежко заболели пациенти, най-вече с хептатит C. Николай Александров е наел подставеното лице, с цел да записва три виртуални аптеки. На тях Касата е превеждала средства за медикаментите на въпросните пациенти, които са били дублирани ", изясни прокурор Попов.

По думите му на процедура болните не са били ощетени. Те са си получили медикаментите от действителни аптеки. Чрез подправяне на документи обаче техните имена са се дублирали, с цел да могат виртуалните аптеки да получат средства от касата за сякаш предоставените лекарства.

Наблюдаващият прокурор Галин Гавраилов акцентира, че подставеното лице е подписвало всички документи. Той е теглел от банката парите, които здравната каса е превеждала за медикаментите на тежко болните пациенти. След това ги е предавал на притежателя на действителните аптеки - Николай Александров, който ги е разпределял на участниците в схемата. Най-много пари са прибирали Влади Манев и Иван Деспотов. Двамата са привлечени като обвинени за приемане на рушвет от 50 хиляди лв. от Николай Александров и за помагачество за документна машинация.

Собственикът на веригата действителни аптеки е наемал за виртуалните магистри фармацевти, на които е плащал заплати, без те да вървят на работа. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР