С безпрецедентните 10 секунди напред , който показва колко близо

...
С безпрецедентните 10 секунди напред , който показва колко близо
Коментари Харесай

Преместиха Часовника на Страшния съд с безпрецедентните 10 секунди напред

С невижданите 10 секунди напред, който демонстрира какъв брой близо е човечеството до самоизтребление. За първи път от основаването му през 1947 година стрелките на символичното оборудване демонстрират 90 секунди преди среднощ поради съветската инвазия в Украйна и страха от нуклеарна война.

До през днешния ден часовникът показваше 100 секунди до среднощ - най-близкото до Апокалипсиса време, открито през 2020 година При настройката през днешния ден бяха взети поради фактори като войната в Украйна, биологичните закани, разпространяването на нуклеарни оръжия, измененията в климата, дезинформацията и разрушителните технологии.

 

Войната на Русия в Украйна не е единствената причина, декларират от организация " Бюлетин на атомните експерти ". Решението е повлияно и от продължаващите закани за човечеството от климатичната рецесия и срутва на световните правила и институции, които оказват помощ за намаляване на рисковете, свързани с технологиите и биологичните закани от рода на COVID-19.

Какво съставлява " Часовникът на Страшния съд "

" Часовникът на Страшния съд " е основан през 1947 година като знак на човешкото самоизтребление.

Базираната в Чикаго неправителствена организация " Бюлетин на атомните експерти " сверява часовника всяка година, като прави оценка рисковете пред човечеството.

Група от учени и други експерти по нуклеарни технологии и климатични науки, в която има 13 нобелови лауреати, разисква международните събития и всяка година дефинира по какъв начин да бъде сверен часовникът.

В основаването на часовника през 1947 г вземат участие група атомни учени, след които и Алберт Айнщайн, които са работили по плана " Манхатън " за основаване на първото атомно оръжие.

Със сегашните 90 секунди до Апокалипсиса, часовникът на " Страшния съд " сега е най-близо до съдбовната среднощ.

При основаването си " Часовникът на страшния съд " е показвал 7 минути до среднощ.

 

Най-благоприятна е била 1991 година. Тогава стрелките били върнати обратно - до 12 часа без 17 минути, след края на Студената война и подписаните от Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики контракти за ограничение на нуклеарните им арсенали.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР