С безкръвна операция в УМБАЛ Свети Георги - Пловдив спасиха

...
С безкръвна операция в УМБАЛ Свети Георги - Пловдив спасиха
Коментари Харесай

Спасиха живота на бивш военен украинец с безкръвна операция в Пловдив

С безкръвна интервенция в УМБАЛ " Свети Георги " - Пловдив избавиха живота на 52-годишен украински емигрант с надбъбречна аневризма, оповестиха от лечебното заведение. Мъжът е докаран в университетската болница в тежко положение със мощни коремни болки.

Преди постъпването си мъжът е лекуван в друго лечебно заведение, където е осъществен скенер, установяващ уголемение на коремната аорта - аневризма и подозрение за нейното скъсване. Нов скенер обяснява, че разширението на коремната аорта е на равнището на бъбречните артерии и удостоверява нейното скъсване. Операцията за отстраняването ѝ е толкоз тежка, че пациентът не би могъл да оцелее след нея, показаха от болничното заведение. Тогава началникът на Клиниката по съдова хирургия доцент доктор Богомила Чешмеджиева предлага безкръвния способ EVAR.

Тъй като стентът, необходим за осъществяване на процедурата, не е разполагаем в България, се е наложило неговото поръчване от чужбина . Имайки поради тежкото положение на пациента и животозастрашаващото кървене, екип от анестезиолози, управителен от доктор Христо Миновски, стартира стабилизиране на общото положение на болния, с цел да оцелее до идването на импланта.

Животоспасяващата процедура e осъществена в хибридна операционна зала от доцент доктор Богомила Чешмеджиева, доцент доктор Наделин Николов и доктор Стефан Станев, неотложно след доставянето на стента. Цялата намеса завършва наред и мъжът е изписан на четвъртия ден.

Пациентът е някогашен боен от Украйна, измъчен от тежка хипертония и диабет. Преди четири месеца изтеглят него и околните му от зона на дейни бойни дейности, като съумяват да доближат до България. През юни получава инсулт , който в допълнение влошил положението му.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР