С бързите темпове на инфлацията и високите цени все повече

...
С бързите темпове на инфлацията и високите цени все повече
Коментари Харесай

Експерт: Ако теглите бърз кредит, нека да е до 500 лева и го върнете още с първата заплата

С бързите темпове на инфлацията и високите цени от ден на ден консуматори прибягват до бързите заеми. Това стана ясно от диалога с кредитния съветник Тихомир Тошев в студиото на " България заран " по българия он еър.

" С погасяването на банковите заеми нямаме проблем сега. Имаме проблеми при бързите заеми, тъй като в последните 6 месеца, когато страдаме по-сериозно от високата инфлация и високите цени на горивата и храните, виждаме, че от ден на ден хора протягат ръка към тях, без да са го обмислили добре ", разяснява Тошев.

По негови думи от ден на ден хора попадат в невъзможността да обслужват бързите заеми.



" Тенденцията е да теглим все по-големи суми от бързи заеми. Фирмите започнаха да страдат от липса на бизнес. Тогава започнаха да оферират по-големи суми, които към този момент конкурират като размер банковите потребителски заеми. Много постоянно ще видите предложения за бързи заеми от 1000 до 5000 лева до 5 години. Оскъпяването там е ужасно ", разяснява специалистът.

Според Тошев хората, които най-вече страдат от сегашната обстановка с инфлацията и имат ниски приходи, прибягват най-често до бързи заеми.

" Ако забележим статистиката за предходната година, 345 хиляди депозита до 10 хиляди лева изчезнаха. Хората, които не могат да връзват фамилния бюджет поради инфлацията, първо посегнаха към спестяванията си и ги изхарчиха. Бързият заем в този миг наподобява най-достъпният положителният вид да запълни някакви дупки в фамилния бюджет, само че това е най-неправилният вид. Винаги съм казвал, че би трябвало да теглим дребни суми. Сума повече от 500 лв. не бих изтеглил като бърз заем ", безапелационен е експертът пред Bulgaria ON AIR.



По думи на кредитния съветник българите се изкушават да вземат по-големи суми, а това да се отпускат пет или шест бързи заема приказва, че нямаме законодателство, което да поставя граница.

" Трябва да има регулация на самия бранш, с цел да не разрешава трупане и задлъжняване на клиентите си ", уточни гостът.

Като % необслужени заеми консултантът съобщи, че при бързите процентът е висок, а при банковото кредитиране е под 3%, което е общоприетоо. " При бързите заеми нараства, скоро ще минем над 10% ", сподели той.

Тихомир Тошев посъветва хората постоянно да си вършат добра сметка и да обмислят обстановката, преди да прибегнат към бърз заем.

" Трябва да мислим по какъв начин тегленето на заемите ще се отрази на фамилния бюджет. Ако не сме си създали добре сметката, ще ни е мъчно, тъй като внезапно става едно обвързване, което идва всеки месец. При бързите кредите вземаме до 500 лева най-много и ги връщаме на първата заплата ", акцентира гостът.



Относно приемането на еврото в България кредитният съветник разяснява, че е проблем отлагането му.

" Засега няма отражение в лихвите. Нашата банкова система ни разрешава да останем с тези ниски лихви, имаме добър достъп до кредитиране ", сподели той.

На въпрос дали в случай че сме част от еврозоната, ще се усили лихвата, Тошев е безапелационен, че няма място за терзания. " Ситуацията сега е повече инфлационна, не толкоз финансов или проблем в стопанската система. "
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР