S-банът на Пловдив официално ще се финансира с пари от

...
S-банът на Пловдив официално ще се финансира с пари от
Коментари Харесай

Официално: S-банът на Пловдив - приоритет в Националния план...

S-банът на Пловдив публично ще се финансира с пари от Европа. След последните редакции, планът е включен в Националния проект за възобновяване и резистентност на България, стана ясно на среща на публичния съвет в Министерство на финансите през днешния ден. Крайградската железница за Пловдив даже е закъсняла, в случай, че там от години има построена инфраструктура, разяснява министърът на финансите Асен Василев. Според регламента на Европейска комисия всички планове, включени и утвърдени в Националния проект, би трябвало да бъдат завършени и разплатени в доста къси периоди – до 30 юни 2026 година Припомняме, че плана за S-бан е заложени в Плана за интегрирано развиване на община Пловдив (ПИРО) за интервала 2021-2027 г

Основен приоритет в раздел превоз на българския проект за възобновяване е въвеждане на постоянен крайградски и междуградски жп превоз към огромните градове, обясни пред публичния съвет Виктор Чаушев, консултант на министъра на превоза Николай Събев. Заложена е доставка на общо 42 мотриси, от които 7 ще бъдат двуетажни. Те обаче са планувани за региона на София, с цел да поемат трафика София – Перник и София – Своге, където натовареността е най-голяма. За задачата 373 милиона лв. ще дойдат от Европа, а задължението на страната е да обезпечава поддръжка на инвестицията в идващите 15 години.

Отделно от това ще бъдат закупени 20 електрически pull push влака, които да обслужват съществени посоки в страната. Според заложените механически спецификации електричките би трябвало да развиват скорост до 200 км./ч. Тази скорост обаче е прекомерно оптимистична за нашите географски ширини, защото даже осъвремененият сектор Пловдив – Свиленград разрешава повдигане до най-много 160 км./ч, а по линията Пловдив-Бургас има обособени сектори, където и надалеч по-ниска скорост е невъзможна, стана ясно на полемиката.

Сред останалите планове, включени в Националния проект са създаване на интермодален терминал в Русе, внедряване на съвременна система за ръководство на ЖП – превоза, третия лъч на метрото в София.

От помощта на Европейски Съюз за възобновяване и резистентност България ще получи 3.6 милиарда лв. за характерни стопански ограничения, 5,6 милиарда за енергиен преход, за цифровизация и съгласуваност – 2.4 милиарда и обществени ограничения – 2 милиарда лв., изброи министър Василев.
Свързани вести Само в "Марица ": Пари от Европа за градска железница в Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР