С 63 гласа за, 2 против и 2 въздържал се

...
С 63 гласа за, 2 против и 2 въздържал се
Коментари Харесай

Елена Йончева: Ще трябва да променим правилата за Антикорупционната комисия у нас

С 63 гласа „ за ", 2 „ срещу " и 2 „ въздържал се " евродепутатите от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) утвърдиха позицията си по европейската инструкция за битка с корупцията.

Преговорите сред политическите групи продължиха близо шест месеца, а от страна на социалистите и демократите главен договарящ беше Елена Йончева  Елена Йончева Елена Йончева е български публицист. Родена е на 27 май 1964 година в град София. Йончева е работила в като докладчик в сянка.

„ В последните месеци организирахме извънредно тежка борба за допустимо най-строги ограничения на европейско равнище против корупцията както в страните членки, по този начин и в самите европейски институции. Очевидно е, че в редица страни липсват резултати и няма по какъв начин да разчитаме единствено на обещания и положителни планове. Време беше да изнесем битката с корупцията на европейско равнище ", сподели тя след гласуването, предава 24 часа.

„ Благодарна съм на сътрудниците за поддръжката, която получих за редица свои оферти. Държавите членки към този момент ще би трябвало да подсигуряват независимостта на антикорупционните си органи от политическо въздействие, като те няма да могат да бъдат избирани единствено от една институция - да вземем за пример националните парламенти. В прорез с този принцип, преди няколко месеца ръководещата коалиция в България одобри противоречив закон, съгласно който антикорупционната комисия ще се състои от трима членове, определени от Народното събрание. Това повдига съществени подозрения за политическо въздействие. Когато директивата влезе в действие, законът ще би трябвало да бъде изменен. Точно това и беше задачата - Европейски Съюз да бъде коректив в битката с корупцията, там където европейските столици нямат предпочитание за реализиране на същински резултати ", разяснява още Елена Йончева  Елена Йончева Елена Йончева е български публицист. Родена е на 27 май 1964 година в град София. Йончева е работила в.

Тя означи някои от новите условия. „ Държавите членки, измежду които и България, ще би трябвало да одобряват подробни тактики за битка с корупцията, с съответни цели за осъществяване, които ще бъдат следени от Европейската комисия. Всяка година Комисията ще изготвя отчет за реализиране на поставените цели, в това число и за корупцията по високите етажи на властта. Целият този развой ще се управлява от Европейски координатор за битка с корупцията, за чиято роля се борих макар скептицизма на десницата. "

„ България е измежду едвам двете страни в Европейски Съюз, които са отказали да дават информация на Европейската комисия при правенето на директивата. Това към този момент няма да бъде допустимо поради задължението за докладване на постигнатите резултати. Доволна съм от включването на тези текстове, тъй като страни като България към този момент няма да могат да прикриват неналичието на резултати зад празни обещания и деформиране на действителната картина ", съобщи Елена Йончева  Елена Йончева Елена Йончева е български публицист. Родена е на 27 май 1964 година в град София. Йончева е работила в.

Целта е Европейският парламент да утвърди позиция по директивата до края на февруари, след което предстоят договаряния и с страните членки в Съвета.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР