С 450 милиона лева правителството ще помогне финансово на над

...
С 450 милиона лева правителството ще помогне финансово на над
Коментари Харесай

450 млн. лв за над 630 000 фирми заради високата цена на тока

С 450 милиона лв. държавното управление ще помогне финансово на над 630 000 предприятия. Помощта ще е за месеците октомври и ноември.

Всяко дружество ще получи по 110 лева за мегаватчас за октомври и ноември.

Бюджетът на програмата е в общ размер на 450 млн. лева Периодът на подкрепяне ще бъде от първи октомври тази година до 30 ноември 2021 година в това число, като обезщетенията ще бъдат изплатени до края на календарната 2021 г, сподели Стефан Янев, длъжностен министър-председател.

Парите са част от свръхпечалбата на АЕЦ " Козлодуй ". Помощта ще бъде отпускана посредством типови контракти, които енергийното министерство ще приготви в границите на идващите 5 дни.

110-те лв. са обособени от 30-те за мегаватчас, които кабинетът към този момент предложи на бизнеса. Идеите на сектора за търгове с ток отвън борсата е отхвърлена.

По отношение на извънборсовите търгове, които бяха препоръчани от някои работодателски организации, имаше ясно мнение, изразено и от КЕВР, а разполагаме и с юридическо мнение, че това е съществено нарушение на пазара, което е неприемливо, сподели Андрей Живков, длъжностен министър на енергетиката.

Финансовата скица не постанова актуализация на бюджета, каквато все още е невъзможна.

Отпускайки тази помощ към бизнеса, ние не слагаме условия. Ние не преговаряме с бизнеса и не отваряме контракт, в който споделяме: " Ние отпускаме тази помощ, само че против това желаеме от Вас едно, две и три ". Разчитаме на тяхната почтеност, на тяхната взаимност с техните притежатели, с веригата от техни доставчици, тъй че тази помощ да бъде употребена рационално и да не докара до спомагателен напън в цените на крайните произведения, които те създават, сподели Стефан Янев, длъжностен министър-председател.

Договорите за помощ ще бъдат сключвани сред Министерството на енергетиката и търговците на електрическа енергия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР