Световно първенство по футбол за жени: Историческият пробег на Ямайка идва въпреки подкрепата на „недостатъчния“

...
С 30 секунди до края на часовника, продуктивният бразилски нападател
Коментари Харесай

С 30 секунди до края на часовника, продуктивният бразилски нападател Дебиня се намеси с топката след разбъркване на границата на наказателното поле от шест ярда на Ямайка.

Беки Спенсър, ямайският вратар, се хвърли, за да загребе бразилския гол с глава в спиращ сърцето момент, който подпечата мястото на карибската нация в осминафиналите на Световното първенство по футбол за жени миналата седмица.

И все пак, докато отборът на Ямайка тичаше по терена, прегръщаше и празнуваше своята квалификация, историческото постижение послужи и като напомняне за безбройните оплаквания на играчите преди турнира – пропуснати плащания, лоша подготовка и цялостна липса на организация .

Борбата им с Футболната федерация на Ямайка (JFF) също подчерта по-широк проблем с женския футбол, тъй като играчите продължават да настояват за равенство и повече ресурси.

„Тези над нас, те не вярват в нас и винаги ни подлагат на неща, през които не искаме да преминаваме“, Спенсър, който показа героично представяне, за да осигури равенство 0-0 и квалификация срещу Бразилия, каза след мача миналата седмица.

Ямайските „Reggae Girlz“ са готови да се изправят срещу Колумбия във вторник, докато настояват за още една малко вероятна победа за място на четвъртфиналите на Световното първенство в Австралия и Нова Зеландия.

Досега Ямайка все още не е допуснала гол в турнира, въпреки че игра срещу Франция и Бразилия в груповата фаза. „Момичетата“ вече надминаха колегите си мъже, които никога не са излизали от груповата фаза на Световното първенство.

През 2010 г. JFF разпусна програмата за женски футбол и тя беше рестартирана едва през 2014 г. с помощта на Седела Марли, дъщеря на покойната музикална легенда Боб Марли.

ИНТЕРАКТИВНО - Womens World Cup-Teams-qualified-2023-1689241987

Проблемите с федерацията се появиха отново през юни, когато играчите пуснаха огнено изявление, изразяващо „крайно разочарование“ от JFF.

„В много случаи сме разговаряли с федерацията, за да изразим с уважение опасенията, произтичащи от неравностойно планиране, транспорт, настаняване, условия за обучение, компенсация, комуникация, хранене и достъп до подходящи ресурси“, се казва в изявлението.

„Също така сме се появявали многократно, без да получим договорено обезщетение.“

Играчите добавиха, че тези проблеми остават неразрешени.

На този фон Сандра Лий Филипс, майката на ямайския полузащитник Хавана Солаун, стартира кампания за групово финансиране, за да помогне на отбора.

„Пътуването до Австралия през юли 2023 г. е скъпо начинание и моето намерение е да позволя както на персонала, така и на играчите да се съсредоточат върху състезанието, като помогна за набирането на средства за покриване на някои от разходите, направени в това невероятно приключение Down Under, ”, пише на страницата за онлайн набиране на средства.

Усилията са осигурили близо $75 000 досега.

ФИФА отказа да коментира враждата, когато се свърза с Ал Джазира. Но ръководният орган на спорта подчерта, че увеличава инвестициите в женския футбол.

ФИФА даде на всеки квалифициращ се отбор близо 1 милион долара пари за подготовка. Освен това почти утрои наградния фонд за Световното първенство през 2023 г. спрямо последния турнир през 2019 г., като гарантира, че всеки участващ играч получава поне $30 000.

Подробностите за това как са изразходвани парите за подготовката на Ямайка и защо екипът се нуждаеше от частно набиране на средства остават неясни. JFF не отговори на искането на Al Jazeera за коментар.

„Да пролея няколко сълзи“

Въпреки обвиненията за липса на финансиране и подкрепа, близо три милиона жители на Ямайка и техните лидери са във възторг от постиженията на екипа.

Премиерът на островната нация Андрю Холнес описа квалификацията като „историческа“ в публикации в социалните медии и обърна специално внимание на вратаря Спенсър след представянето й като играч на мача срещу Бразилия.

„Много съм доволен от това как нашите жени носят знамето на Ямайка много високо“, каза той пред репортери миналата седмица.

Министърът на спорта Оливия Грейндж каза в публикация в Instagram, че „не може да не пролее няколко сълзи“ от радост след квалификацията в груповата фаза.

„Това несъмнено е най-гордият момент досега във футболната история на Ямайка“, написа тя.

Но защитниците на женския спорт търсят повече от поздравления.

„Правителства и всички останали, спрете глупостите. Време е да се активизираме и да подкрепим женския футбол,” каза главният треньор на Reggae Girlz Лорн Доналдсън, цитиран от медиите миналата седмица.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР