С 30 нови табла в Пловдив приключи втория етап от

...
С 30 нови табла в Пловдив приключи втория етап от
Коментари Харесай

Нова карта и десетки табла помагат на туристите в Пловдив. Вижте ги! СНИМКИ

С 30 нови табла в Пловдив завърши втория стадий от плана за пешеходна навигация за туристи, оповестиха от Община Пловдив.

След като новата туристическа карта на град Пловдив е към този момент в услуга на гостите на града, по концепция и със съдействието на отдел „ Туризъм “ на Община Пловдив, компания „ Тру Норд “ ООД завърши и втория стадий от плана за туристическа пешеходна навигация.

За задачата са употребявани съществуващите осведомителни табла, инсталирани в разнообразни точки на града, които са главно в централната градска част, пред централна ЖП гара, автогарите, Гребната база и на Летище Пловдив.

От двете страни на всяко табло е ситуирана графична информация. Общият брой на направените карти е 30 и всяка показва настоящото местонахождение на таблото с действителен обсег на територията от 1200 м на 1200 м. Мащабът на главната карта е 1:1500. На всяка от тях има изобразен кръг, представляващ приблизителното разстояние, което може да се обхване за към 5 минути вървене пеш от мястото, където се намираме (отбелязано в неговия център).

Квадратната мрежа през 10 см. (150 м от реалността), също спомага в преценката за дистанциите до другите обекти.


Ориентацията на картата за всяко табло е друга, според от неговото разположение и от коя негова страна се намираме. Картата е насочена по посока на придвижването, т.е. нагоре е изобразено пространството, откриващо се пред нас. Някои по-разпознаваеми знакови здания са показани със стилизирано изображение на фасадата за по-лесна ориентацията при потреблението на картата.

Използвани са пиктограмите, създадени за формалната туристическа карта, като мащабът разрешава прибавянето на още няколко пласта с обекти. Посочени са туристическите атракции, местата за настаняване, заведенията за хранене, спирките от градския превоз с номерата на преминаващите автобусни линии, банкомати, аптеки и други значими за всеки екскурзиант обекти.


В таблото е включена и още една по-малка по мярка карта в М 1:10000, с по-голям откъслек от обитаемото място, на която също е маркирана настоящата позиция, в която се намираме, обсегът на огромната карта и всички останали естествени и туристически забележителности, имащи значение за възстановяване на ориентацията ни в пространството.

Картите на таблата оказват помощ и да се сформира пешеходен маршрут до по-далечни цели, да се реши приблизителното разстояние и времето за постигане до тях.

Цялата текстова информация на картите е показана на два езика (български / английски). В дясната част има QR-код, който при сканиране от мобилно устройство, води до същата карта, само че на целия град, която може елементарно да се преглежда и употребява офлайн.


Проектът и реализацията на туристическите осведомителни табла са единствено част от цялостната концепция за пешеходна навигация в град Пловдив. През последния половин век, градовете в развитите страни създават сходни системи за навигация освен с цел да подобрят пешеходните пространства и да улеснят жителите и гостите му, само че и да основават един тип емблема, бранд, посредством който градът става различим измежду останалите и запаметяващ се.

Линкът към картата:

Там може да откриете и приложение за Андроид, с което постоянно може да разполагате с въпросната туристическа карта. Освен нея, има и скица на вело-мрежата в града, също и комфортна информативна скица на градския превоз.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР