С 3.5% се увеличава цената на природния газ или 113.73

...
С 3.5% се увеличава цената на природния газ или 113.73
Коментари Харесай

Природният газ скача с 3.5% за март месец

С 3.5% се усилва цената на природния газ или 113.73 лева /MWh след взето решение през днешния ден от Комисията за енергийно и водно контролиране. Увеличението се обосновава с ограничението на добива от ПГХ Чирен и рекордно високите цени на европейските газови тържища.

Комисията за енергийно и водно контролиране е приела решението по отношение на подаденото от " Булгаргаз " ЕАД заявление и в сходство с изискванията на контракта сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт ", изискванията по контракта с азербайджанската компания и споразуменията към него.
 Цената на природния газ възкачва нови върхове Обновена
Цената на природния газ възкачва нови върхове

Цената на газа доближи 3900 $ за хиляда кубични метра

От комисията напомнят, че добивът от " Чирен " е прекратен и по заповед на министъра на енергетиката оборудването е минало в режим на нагнетяване. Целта на тази мярка е да бъдат насъбрани запаси при положение на рецесия с доставките на природен газ.

В решението на Комисията са регистрирани настоящите данни за пазарните показатели на европейските газови хъбове към 28.02.2022 година , показателите на петролните деривати и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари, съдържащи се в обновеното ценово заявление на " Булгаргаз " ЕАД от 01.03.2022 година Взети са поради и количествата природен газ по програмата за освобождение, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно контрактувани цени.

В одобрената цена на природния газ от 113,73 лева./MWh са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността " социална доставка " по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище " Чирен " в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.
 Бизнесът упорства за ясна тактика за енергетиката
Бизнесът упорства за ясна тактика за енергетиката

КЕВР даде обещание да предложи визия, която да не налага
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР