С 29 гласа "За" на днешното заседание на Общинския съвет

...
С 29 гласа "За" на днешното заседание на Общинския съвет
Коментари Харесай

Приеха рекордния бюджета на Варна за 2018 г.

С 29 гласа "За " на днешното съвещание на Общинския съвет бе признат рекорден в историята на Варна бюджет от 393,7 милиона лв., съобщи кореспондент на Varna24.bg .
"Благодаря на сътрудниците от Общинския съвет за градивната работа, всеки глас "за " е поддръжка за развиването на града и съм уверен, че с този бюджет 2018 година ще бъде извънредно сполучлива за Варна и ще продължим реализацията на значимите инфраструктурни обекти и към края на годината ще се похвалим с положителни резултати ", сподели кмета на Варна Иван Портних. 
 Бюджет 2018 обезпечава развиване на Варна, като надвишава първичния бюджет за 2017 година със 123 милиона лв..
За съпоставяне през миналите три години, бюджетът на морската столица е бил надлежно 258,7 млн. лева през 2015 година, 243,7 млн. лева през 2016 година и 270,7 млн. лв. през 2017 година

Най-много бюджетни средства - над 162 милиона лв., е планувано да бъдат вложени в инфраструктурата на града. 

Увеличението на средствата за 2018 година стават факт без нарастване на данъчната тежест за жителите на Варна и с нараснали доходи от локални налози и такси.

Приоритети в работата на общинската администрация остават образованието, за което се отделят 30% от общия бюджет, построяването на съвременна градска среда, основаване на благоприятни условия за развиване на целогодишен туризъм.

Предстои създаване на нови детски градини - преустрояване на постройка на ул. "Генерал Колев " №90 в детска градина за 4 групи, нова детска градина за 4 групи на ул. "Хъшове " №2, нова постройка към ДГ № 23 "Иглика " в кв. "Виница ", както и нова постройка към ДГ "Карамфилче ".

Предвидени са съществени поправки на учебни заведения, детски ясли и кухни, както и средства за планиране, доставка и монтаж на системи за видеонаблюдение в детските ясли.

Община Варна обезпечава 1 310 000 лева за две лечебни заведения - МБАЛ "Св. Анна " и СБАЛОЗ "Д-р Марко Марков ". В първата ще бъде изработен главен ремонт на родилното поделение и неонатологията, ще бъде закупен нов инструментариум за клиниката по ортопедия и травматология и нов дизел-генератор за спешно зареждане. Онкоболницата ще вложи средствата в "Система за визуализация и интеграция на лапароскопска хирургия и високоспециализирана ендоскопска диагностика и терапия "

С 302 000 лева е повишен проектобюджетът за обществени действия по отношение на 2017 година, в това число за ремонт на дома за остарели хора "Гергана ", за обезпечаване на транспортни средства за транспорт на мъчно преносими лица и хора с увреждания.

Средствата за помощи, по решение на Общинския съвет, са в размер на 8 млн. лева Те ще бъдат изразходвани за карти на пенсионери и възпитаници от Тополи, Константиново, Казашко, Звездица и Каменар, КК "Златни пясъци ", КК "Св. Св. Константин и Елена ", "Черноморец " и "Боровец ".

От същото перо са планувани средства за транспорт на трудноподвижни лица със профилирани микробуси; абонаментни карти за пътешестване на преференциални цени по една линия за лица над 18 година до 64 година, с избрана трайно понижена продуктивност от 50 % до 100 % без непозната помощ, за лица над 18 година с избрана трайно понижена продуктивност от 91 % до 100 % с непозната помощ, с непрекъснат адрес на територията на община Варна и за техните придружители.

Амбициозната финансова стратегия на Община Варна за 2018 година включва най-мащабният план от десетилетия - построяването на бул. "Васил Левски ". Продължава осъществяването на следните по-големи обекти: пробива на бул. "Сливница "; ремонта на ул. "Цар Борис " ІІІ, кв. "Виница ", на ул. "Студентска ", на ул. "Капитан Рончевски ", ул. "Баба Тонка ".

Изграждане на пътна автомобилна рампа на Автомагистрала "Хемус " - качване от бул. "Атанас Москов ", реорганизация на ул. "Александър Рачински " - в сектора от бул. "Съборни " до ул. "Генерал Колев "; реорганизация на ул. "Ана Феликсова " и кръстовище на бул. "Цар Освободител " и други.

Предвидени са поправки и създаване на спортни и фитнес площадки навън във всички региони. Разходите за озеленяване са 4 631 100 лева, продължава построяването на новия парк "Възраждане ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР