С 21 гласа за“ Общински съвет – Видин днес одобри

...
С 21 гласа за“ Общински съвет – Видин днес одобри
Коментари Харесай

Бюджет 2022 г. на Община Видин бе приет със значително мнозинство

С 21 гласа „ за “ Общински съвет – Видин през днешния ден утвърди оферти от общинската администрация план на общински бюджет за годината.

Това е вероятният, рационален бюджет и той е направен в сходство със законовите условия и при спазване на финансова дисциплинираност, съобщи по време на разискванията кметът на Общината доктор Цветан Ценков. Той още веднъж акцентира, че приоритет в бюджета е продължаването на благоустрояването, като е следван правилото на равнопоставеност сред всички обитаеми места, които получават идентични средства за асфалтиране според от броя на популацията. Д-р Ценков уточни, че с бюджета за 2022 година се извършва и един от уговорките в предизборната му стратегия, като са планувани средства за създаване на кабинети за социално-здравни съвещания в 16 обитаеми места. Ако тази самодейност се потвърди като сполучлива, следващата година такива структури ще се основат и в останалите обитаеми места в Общината, акцентира кметът.

Той означи, че в края на предходната година е написал писмо до Министерски съвет и до Министерство на финансите, с което стимулирано е изискал, на база на инструкция на Европейски Съюз, да бъдат доста увеличени изравнителната дотация и средствата за финансовите разноски, които Община Видин получава от страната. В последна сметка завишение на целевите финансови средства има, само че в доста по-малък размер, като в това време инфлацията е стопила забележителна част от него. Въпреки комплицираната икономическа и здравна обстановка, Община Видин отделя и не малко лични средства за възстановяване на виталната среда в обитаемоте места, акцентира доктор Ценков. Той добави, че упованията са дейностите по предписание с общинската благосъстоятелност да генерират спомагателни доходи, които също ще бъдат вложени в благоустрояване.

„ Това е в действителност бюджет на продължаващото благоустрояване. Извън него са парите, които през планове се надяваме да притеглим през тази година. Добрата вест е, че беше утвърден план на Общината, с който постройката на СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ ще бъде актуализирана за към 2,4 млн. лева Има огромен късмет да бъде утвърден и план за замяна на уличното осветяване с енергоспестяващо. Така че Община Видин върви напред “, безапелационен беше доктор Ценков.

По време на разискването беше наранена и тематиката за обезпечаването на поддръжка за видинската болница. Кметът напомни, че в бюджета за 2022 година са планувани средства за погашение на стипендии на студенти от Видин, учащи се за здравни експерти в Русенски университет „ Ангел Кънчев “, против ангажимент по-късно да карат практиката си във видинската болница и да работят там след дипломирането си. Д-р Ценков също по този начин увери, че Общината е подготвена да подкрепи МБАЛ „ Света Патка “ и с обезпечаване на средства за закупуване на здравна инсталация. Той добави, че при декларирана съответна нужда от страна на лечебното заведение, въпросът за разпределяне на нужните средства ще бъде препоръчан за разискване в Общинския съвет, който ще вземе съответното решение.

След траялите над час и половина диспути, бюджетът на Община Видин за 2022 година, който е в размер на 61 228 915 лева, беше признат със доста болшинство.

На днешното съвещание беше утвърдена и Годишната стратегия за ръководство и предписание с парцели – общинска благосъстоятелност. Гласувани бяха и промени в Наредбата за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услугите, с които от 1 април отпадат таксите за посещаване на детска ясла и детска градина.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР