С 15 млн. лв. ще бъдат компенсирани фермерите от Пловдивска

...
С 15 млн. лв. ще бъдат компенсирани фермерите от Пловдивска
Коментари Харесай

С 15 млн. лв. компенсират пострадалите от градушката фермери...

С 15 млн. лева ще бъдат обезщетени фермерите от Пловдивска област, чиято продукция бе унищожена от градушка в края на месец август. Средствата са отпуснати след актуализацията на бюджета към Министерство на земеделието, храните и горите и са гласувани от Министерски съвет. Наред с това страната ни е трябвало да получи и разрешене от Европейска комисия за погашение на целевите помощи. Сумата е планувана както за компенсации на стопаните за развалената полска и оранжерийна продукция, и оранжерии, по този начин и за възобновяване на естествения развой на бъдещото произвеждане.

Най-силно засегнатите от градушката общини бяха Калояново, Раковски и Марица, а максимален % потърпевши култури - ориз, пипер, полски домати, дини, пъпеши, салати, както и овощни типове. След " апокалипсиса " земеделският министър проф. доктор Христо Бозуков посети засегнатите райони и увери фермерите, че ще бъдат обезщетени за загубите.

Механизмът, по който ще се извърши компенсацията е главно по схемата за директни заплащания, при настъпване на форсмажорни условия за Кампания 2021. Мярката ще се приложи и в случаите на незадоволително количество осъществена продукция на пазара.

Другата скица, по която могат да бъдат обезщетени стопаните е посредством държавната помощ за изцяло пропаднали площи на 100%. Подпомагането ще е под форма на директни помощи в размер до 80% от действителните разноски за развъждане на дадена просвета, през съответната стопанска година. Те ще се изчислят по специфични софтуерни карти, направени от Министерство на земеделието, за задачите на използване на помощта за съответния регион. От този тип подкрепяне обаче ще могат да се възползват единствено тези земеделските стопани, които имат подписани застраховки, като застрахователната сума се приспада от помощта и се изплаща разликата. В случаите, в които земеделските стопани нямат подписани застраховки, според разпоредбите сумата се понижава на 50 %.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР