С 13 гласа "за" и 7 "против" Комисията по бюджет

...
С 13 гласа "за" и 7 "против" Комисията по бюджет
Коментари Харесай

Ресорните комисии в парламента утвърдиха 6.7% увеличение на пенсиите

С 13 гласа "за " и 7 "против " Комисията по бюджет и финанси одобри на първо четене проектобюджета за Държавното публично обезпечаване на 2020 година Преди това сътрудниците им от обществената комисия одобриха рамката с 11 гласа "за ", 8 - "против " и 1 "въздържал се ".

От 1 юли 2020 година пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 година, в това число, се усилват с 6,7%, от същата дата минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст се усилва от 219, 43 лева на 234,13 лева

От 1 юли 2020 година обществената пенсия за напреднала възраст се усилва от 132,74 лева на 141,63 лева - с 6,7 на 100. Таванът на пенсиите остава 1200 лв..

Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2020 година се планува да доближи 412.28 лв., като номиналното повишаване е 8 на 100 при предстоящ междинен размер за 2019 година.

Според специалисти предстоящото нарастване на парите за пенсии в бюджета с 6,7%, при изискване, че се чака над 3% инфлация, е знак, че няма да има осезаема смяна в стандарта на хората, които разчитат единствено на пенсия.

По време на дебатите шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов означи, че през 2020 година се чака междинният застрахователен приход да продължи възходящата си динамичност - да нарасне до 1063 лева, което е растеж от 7.8 %. Той уточни, че бюджетът е израз на поредните старания по едно и също време за подсилване на финансовата непоклатимост на ДОО и за възстановяване на обществената отбрана на обезпечените лица и пенсионерите.

От Българска социалистическа партия дадоха поръчка, че за трета поредна година сред първо и второ четене ще предложат преизчисляване на пенсиите. "Обществото чака надалеч по-адекватни размери на пенсиите. Продължаваме да твърдим, че това нарастване от 6,7% няма да позволи казуса, само че в противен случай ще разшири ножицата сред старите и новите пенсии. Това основава неправда и спор сред поколенията ", съобщи социалистката Виолета Желева. По думите й финансовата рамка продължава наклонността за затвърждаване на най-високите равнища на беднотия и неравноправие в Европейски Съюз и по тази причина партията й няма да я поддържа.

От Движение за права и свободи обявиха, че няма да поддържат бюджета на ДОО, тъй като не се взема решение с него нито един от систематичните проблеми на общественото обезпечаване.

Предстои бюджетите на НЗОК и ДОО да бъде гледани на изключително съвещание в пленарна зала на 12 ноември.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР