С 11 гласа за“, 5 въздържал се“ и 1 против“

...
С 11 гласа за“, 5 въздържал се“ и 1 против“
Коментари Харесай

Докладът за националната сигурност през 2018-та мина през комисията по отбрана

С 11 гласа „ за “, 5 „ въздържал се “ и 1 „ срещу “ парламентарната комисия по защита одобри Годишния отчет за националната сигурност през 2018 година и упованията са още тази седмица документът да влезе в пленарна зала.
„ Ще гласуваме срещу отчета “, съобщи от името на парламентарната група на Българска социалистическа партия Николай Цонков, който е зам-председател на комисията. Той е безапелационен, че положението на националната сигурност във всички браншове на страната, освен в защитата, е на сериозно равнище и аргументите са доста. Като образец той уточни позволения пробив в националната сигурност със срутва на Търговския указател през отчетната 2018-та година и акцентира, че това визира цялата страна и има връзка с действието на системата на защитата.
„ След като имаме констатацията, че отчасти може да изпълняваме конституционното си обвързване за гарантиране на националната сигурност, аз се интересувам кои отчасти не може да изпълняваме “, съобщи Таско Ерменков от Българска социалистическа партия. Несъгласие с констатацията че даже с ограничавания, можем да изпълняваме конституционните си отговорности за отбрана на териториалната целокупност и гарантиране на самостоятелност на страната изрази и Цонков и подчертава на дефицита на фрагменти в отбранителния бранш.
„ Некомплектът за 2017 година е от 5694 души, а в края на 2018 г - от 5675 души, което е с 21 души по-малко, цитира отчета той. „ Не виждам огромна смяна, в случай, че в бранш „ Отбрана “ вършиме промени от близо 3 години и некомплектът продължава “, възрази на ръководещите той и сигнализира и за дефицита на офицери. Цонков изрази неразбиране по какъв начин подсигуряваме осъществяването на предпочитаната задача „ Отбрана “, като имаме некомплект в подобен огромен размер, който е обвързван и с некомплект на обособените формирования по типовете въоръжени сили.
„ Сами сте установили остарялото въоръжение и техника, показали сте, че имаме огромен проблем с радиолокационната техника, която доста мъчно работи с големи ограничения; системата на Противовъздушна отбрана е без аварийни елементи и съвсем не работи “, обърна внимание Цонков на вносителите на отчета. Той означи, че има индикации, че може и да се увеличи напрежението в близки до нас райони и попита: “Ако се наложи, по какъв начин ще подсигуряваме нашата самостоятелност и отбрана на териториалната целокупност “.
В отговор, зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов разясни, че в отчета било оценено мирновременното положение на въоръжените сили, а в случай че има опасност, некомплектът щял да бъде запълнен на 100%. „ При изключително състояние наложително ще извикаме запасните в състава на армията и ще я попълним, ще правим готовност “, добави той.
„ НАТО има защитителен проект за България. Ние знаем какви съединения, елементи, авиация и други въоръжени сили на обединението ще дойдат в България, тъй че нейната териториална целокупност се подсигурява във връзка с груповата защита на 100% “, съобщи още зам.-министър Запрянов. По думите му „ казусът ни е в мирновременното положение на въоръжените сили и тяхната боеспособност и заслужено се показва като проблем некомплекта. Той заяви, че в този момент в армията се набират повече фрагменти, в сравнение с я напущат и означи, че това е резултат на повишението на заплащането на военослужещите две следващи години и изрази вяра наклонността да се резервира. „ Ако не решим казуса с конкуренцията на пазара на труда няма по какъв начин да станем ефикасни “, акцентира той. Според програмата на държавното управление с 30% би трябвало да бъдат увеличени възнагражденията за мандата на това държавно управление, посочи още зам.-министърът. Той уточни като проблем, че част от военните ни сили са дислоцирани в региони, където демографският разбор демонстрира, че няма човешки капацитет, с цел да бъде притеглен в тези военни елементи. Затова следва да бъде оценена дислокацията на военните елементи от позиция освен на отбранителните условия, само че и на човешкия запас, добави Запрянов.
В отчета липсват заключения за положението на защитата, съставлява в действителност компилация на отчетите от силовите министерства, означи още в хода на разискването Таско Ерменков от Българска социалистическа партия.
Оценката за сигурността, по думите на секретаря на Съвета по сигурност към Министерския съвет Георги Кръстев, е дадена посредством мотото на отчета. В случая то е: „ икономическа и финансова непоклатимост, обществено насочена политика, сполучливо водачество в Европейски Съюз, превъзмогване на геополитически провокации “, т.е. разясни Кръстев -„ предлагаме с приемането на отчета, националната сигурност да бъде оценена по този метод “. Той изрази подготвеност екипът да постави старания и в границите на 1 -2 страници да бъде дадена оценка, даже по обособените посоки, които са се показали през годината за която се отнася отчета. Кръстев одобри и бележката, че отчетът не звучи изцяло и даде обещание идващият да бъде стилистично по-издържан. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР