С 10 на 7 гласа Комисията по конституционни въпроси в

...
С 10 на 7 гласа Комисията по конституционни въпроси в
Коментари Харесай

Комисия в парламента на Северна Македония реши българите да бъдат вписани в конституцията

С 10 на 7 гласа Комисията по конституционни въпроси в македонския парламент одобри българите и други пет националности да бъдат вписани в главния закон на югозападната ни съседка. Условието за българите е едно от наложителните Скопие да продължи договарянията за влизане в Европейския съюз.

Първо, комисията поддържа предлагането за пристъпване към изменение на конституцията, импортирано от държавното управление на Република Северна Македония. Второ, комисията предлага на Народното събрание да вземе решение за пристъпване към изменение на конституцията, сподели Талат Джафери, който е ръководител на македонския парламент и на комисията по конституционни въпроси.

Второто умозаключение се отнася до подготовката на проектоизмененията в конституцията, в случай че бъде подкрепена нуждата от такива промени на съвещанието на Народното събрание на 18 август, съобщи Българска телеграфна агенция.

Предлагам на комисията да одобри и да предложи на Народното събрание следното умозаключение: вносителят на предлагането за изменение на конституцията, държавното управление на РСМ, най-късно до 15 дни да изготви текста на проектоизмененията и да го съобщи на Народното събрание, сподели Джафери.

По-рано министър председателят Димитър Ковачевски обоснова пред комисията предлагането за конституционни промени. Изказаха се и представители от всички парламентарни групи. Против конституционните промени са 44 депутати от ВМРО-ДПМНЕ и двама депутати от Левица.

Освен Ковачевски на съвещанието участваха министърът на правораздаването Кренар Лога, вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, а по-късно към тях се причислиха министърът на външните работи Буяр Османи, както и представители на дипломатическия корпус и задачите в Скопие.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР