С 1 година се отлага либерализацията на пазара на ток

...
С 1 година се отлага либерализацията на пазара на ток
Коментари Харесай

Скандали в парламента при обсъждане на промени в закона за енергетиката

С 1 година се отсрочва либерализацията на пазара на ток на едро, реши Народното събрание, като одобри три плана за промени в Закона за енергетиката, импортирани от Българска социалистическа партия, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Против се оповестиха единствено от ПП-ДБ. По този метод още година КЕВР ще продължи да дефинира цената на тока за бита след 1-ви юли, а НЕК ще резервира още 12 месеца статута си на публичен снабдител на електричество за семействата.



" През последните 3 години бяхме очевидци на тежко финансово източване на енергийните сдружения от БЕХ и фонд сигурност на електроенергийната система. От енергетиката бяха източени близо 5 млр. и 400 млн. лева Предвид на гореизложеното предлагаме либерализацията да бъде отсрочена с 1 година ", сподели Класен Кръстев - ГЕРБ-СДС.

" Сега е този миг, в който ще изправим следващата неточност, която това Народно събрание позволи преди месеци и за което от Има Такъв Народ ви предупредихме, само че тогава трябваше да съществува обединението сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Политическа партия и по тази причина сътрудниците от ГЕРБ трябваше да гласоподават съдружно правилно, само че жалко ", съобщи Павела Митова от Има Такъв Народ .

" Кой ще заплати цената? Цената ще я платят българските жители, тъй като това е един безпорядък ", установи Драгомир Стойнев - Българска социалистическа партия за България.



" Ние ви обяснявахме на вас ръководещите, че това е една голяма неточност. Сега, когато нямате никакъв механизъм на влияние и знаете, че не можете да се справите, най-разумното нещо е да отложим тази промяна с 1 година ", предложи Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия за България.

" Вие искахте отсрочване на тази промяна и когато я гласувахме. В тези месеци оттогава до момента не съм чул нищо от вас, с което да я извършите по-приемлива, когато виждате, че не става в този механизъм. За мен вършиме огромна неточност с тези законопроекти. Разяснете си модела, по какъв начин действа. Функцията на КЕВР, каква ще е функционалността на Министерски съвет. Достатъчно ясно са написани. Възможностите за компенсиране и би трябвало да насочим напъните в действителност на енергийната беднотия, а не това което слушаме в комисия ", сподели Радослав Рибарски от ПП-ДБ .



" Ние ще подкрепим тези законопроекти, само че сред първо и второ четене ще създадем нужните оферти за промени, тъй че в реалност да се обезпечи едно отсрочване на либерализацията на пазара. Защото хората се интересуват от сметката си за ток в края на годината т.е. каква сума ще би трябвало да изкарат от своя джоб и да отидат да платят ", уточни Йордан Тодоров от Има Такъв Народ.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР