С 1 година се отлага либерализацията на пазара на ток

...
С 1 година се отлага либерализацията на пазара на ток
Коментари Харесай

С 1 година се отлага либерализацията на пазара на ток за бита

С 1 година се отсрочва либерализацията на пазара на ток за бита, реши парламентарната комисия по енергетика, като одобри 3 плана за промени в Закона за енергетиката импортирани от Българска социалистическа партия, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и
Има Такъв Народ. По този метод вместо на 1 юли тази година, семействата ще излязат на свободния енергиен пазар на 1 юли 2025 година

" Ако преди няколко месеца терзанието беше единствено в опозицията, че се предлага законопроект, който ще сътвори безпорядък, по тази причина предлагаме не да се анулира промяната, а да се отсрочи с 1 година. Притесненията са освен измежду бита, само че и от ЕРП-тата, че нямат средства да компенсират разликите в цената. Радвам се, че в този момент и ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия са взели позицията си. Още повече, че във Фонда за енергийна сигурност трябваше да има 1 милиарда към момента не се е случило, въпреки че има такова решения на Народното събрание ", сподели Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия.



ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи също оферират отсрочване на либерализацията с 1 година.

" Ще имаме 1 година да попълним фонда, който е с 1 милиарда недостиг, с цел да сме сигурни, че моделът ще проработи. Това не е отсрочване, а закъснение ", безапелационен е Делян Добрев, ГЕРБ-СДС.

" Аз пазя тази позиция към този момент 1 година. Основната причина е обществените последствия, затваряне на ТЕЦ-ове и положението на Фонда за енергийна сигурност. Искаме транспарантен механизъм за излизането на бита на свободния пазар ", съобщи Павела Митова, Има Такъв Народ.

" Добре сте преписали един от различен в трите законопроекта, само че го няма енергийния министър тук. Не виждам с какво ще се промени отлагането с 1 година. Тогава отново ще има популистки изявления, че няма обезщетителен механизъм. В избирателен интервал още веднъж виждаме популизъм. Няма да сме подготвени и след 1 година. Тогава обаче ще има единствено 6 месеца за подготовка, тъй като цялостната либерализация би трябвало да настъпи на 1 януари 2027, което е заложено в Европейска комисия. А процесът е обвързван с заплащанията по ПВУ, втори транш. Оставям на вас да решите дали ще оставите на хората единствено 6 месеца подготовка идната година за излизане на свободния пазар. Насаждат се страхове без да се изяснява на хората задачата на такава мярка. Какво постанова това отсрочване, с изключение на изборите? ", попита Радослав Рибарски ПП-ДБ.

" И в този момент всеки може по избор да излезе на свободния пазар. Предлага се отсрочване на наложителната либерализация на пазара на едро. От в този момент до края на 2025 има повече от година и половина, когато битът ще излезе на свободния пазар ", уточни Делян Добрев.

Доклад за активността на КЕВР за 2023 година от 157 страници показа с къси акценти шефът на регулатора Иван Иванов. Седно въодушевление на тока е било 4,7 %, а на парното не е променян, при приблизително годишна инфлация от 9 %. Иванов регистрира, че общо 871 тъжби са прегледани за година, като на седмица те са сред 20 и 30. По отношение на природния газ КЕВР е дал позволения за българо-сръбската газова връзка и разширение на Чирен. Одобрени са и всички бизнес проекти на ВиК сдруженията.

" Ситуацията в страната не е пред разпад, само че е сериозна. Нужни са съществени и бързи решения, с цел да може системата да има резистентност. Ситуацията се дължи на нахлуване на от ден на ден ВЕИ централи, с по огромна успеваемост и по ниска стойност. Липсата на маневрени мощности води до дестабилизиране на цялата енергийна система. Давам и образец. През предходната година на 9 април страната ни заради липса на опция да балансира остатъка от над 1076 мегавата за 1 час, се изнесоха 900 мегавата непланирано и това наруши честотата на континентална Европа, а това коства 900 хиляди евро надчисляване на френския енергиен оператор и 1 млн. евро към прилежащи зони. Причината е в изчезнали балансиращи мощности. Нужни са сигнали кън вложителите да стартират да ги построяват. В момента разчитаме единствено на европейските балансиращи мощности, само че това не е задоволително, а и всяка страна има ангажимент да поеме несъответствията ", акцентира Ангелин Цачев началник на ЕСО пред парламентарната комисия по енергетика.

" Само с конвенциалните ни централи не можем да контролираме системата ", сподели още Цачев и изиска незабавни законодателни промени.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР