Рязко покачване на цените на енергията, охлаждане на световната икономика

...
Рязко покачване на цените на енергията, охлаждане на световната икономика
Коментари Харесай

Мрачни прогнози за Германия: иде ли голямата криза

Рязко повишаване на цените на силата, изстудяване на международната стопанска система и понижаване на покупателната дарба поради високата инфлация - доста са факторите, поради които специалисти предвиждат, че немската стопанска система се е запътила към криза. Опасенията нарастват и предвид на задълбочаващата се газова рецесия и продължаващото прекъсване на доставките по газопровода " Северен поток 1 " в Балтийско море.

Процес, който се форсира от единствено себе си

Себастиан Дулийн, шеф на Института за макроикономическа политика (IMK) към фондация " Ханс Бьоклер " изяснява, че при рецесията неподходящите трендове се форсират от единствено себе си. Безработицата се разраства, изгубилите работа купуват по-малко, а това води до загуба на приходи и работа и за други хора.

Съвсем различен е казусът при така наречен техническа криза. Тя настава, когато брутният вътрешен артикул (БВП) спада две следващи тримесечия. " Техническата криза обаче може да е и напълно слаба - от минус 0,2 или 0,3%. Това не е рисково. По-драматично става, в случай че Брутният вътрешен продукт спадне внезапно и за по-продължително време “, споделя специалистът.

Може ли свиването на немската стопанска система да е умерено?

Въпреки войната в Украйна, нарушаването на веригите за доставки и глобите против Русия, немската стопанска система е отбелязала неочакван растеж напролет. През второто тримесечие Брутният вътрешен продукт е повишен леко - с 0,1% спрямо предходното тримесечие на годината. По-късно обаче тези стойности евентуално ще се трансформират. Германският институт за стопански проучвания (DIW) заяви предходната седмица за предстоящ спад през третото тримесечие. Икономическият специалист на организацията Гидо Балди предвижда, че в Германия ще има криза, съпроводена от висока инфлация.

" В момента въпросът към този момент не е дали ще има криза, а какъв брой мощна ще бъде тя ", акцентира и Йенс Зюдекум, професор по интернационална стопанска система и член на Консултативния съвет към Федералното министерство на стопанската система. " Сега потребителското търсене ще намалее, тъй като електрическата енергия и газът стават все по-скъпи ", разяснява още икономистът.

Потребителските настройки в Германия вървят надолу за трети следващ месец, достигайки рекордно ниско равнище. Показателят, по който компанията за пазарни изследвания GfK изследва потребителското търсене, през септември се е свил до най-лошите си стойности от началото на измерванията през 1991 година. При сегашната инфлация от 7,9%, доста хора към този момент са изправени пред обилни загуби на действителните заплати и спестявания.

Предстоят сложни месеци

" Предстоящите тримесечия ще бъдат доста сложни, защото възходящите разноски за сила - и изключително за отопление - ще обиден потребителите и те ще свият потреблението си в други области ", предизвестява Дюлийн от Института за макроикономическа политика. Същевременно предприятията от ден на ден ще редуцират производството си, защото високите цени на силата го вършат нерентабилно. Един от най-големите производители на торове към този момент е спрял работа.

Зюдекум, който поучава немското държавно управление по стопански тематики, показва, че възможен изострен дефицит на газ е " най-лошият вид ". " В най-лошия случай зимата ще бъде студена, хората ще се отопляват, без да пестят, а сегашните доста добре заредени газохранилища ще изчерпят запасите си доста бързо. Затова съществува риск цели индустриални браншове да закъсат. Ако има още по-голямо повишаване на силата, някои магазини също ще са принудени да спрат работа. Виждаме налични съставките за криза през второто полугодие. Някои от по-малките компании още занапред са на ръба на оцеляването “, споделя проф. Зюдекум.

Приоритетни задания

Това би довело до редуциране на работното време на чиновниците, а при неприятно стичане на събитията - и до увеличение на безработицата. Икономистите предвиждат, че даже и с новия държавен пакет за облекчения и помощи на стойност от 65 милиарда евро, Германия няма да успее да избегне рецесията. " Единственото нещо, което можем да създадем в този момент с приоритет, е да се преориентираме в енергетиката към полутечен газ, импорт от други страни и увеличение на възобновимите енергийни източници “, споделя проф. Зюдекум.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР