Рязката промяна в начина на живот по време на пандемията,

...
Рязката промяна в начина на живот по време на пандемията,
Коментари Харесай

Болестта на световната търговия - има ли лек

Рязката смяна в метода на живот по време на пандемията, прекосяването на работа онлайн и нуждата от самоизолация доведоха до увеличение търсенето на някои артикули, което след това докара до спирания на доставките и засегна индустриалните вериги. Най-яркият образец е дефицитът на чипове и микросхеми в целия свят, което най-вече се отразява на автомобилната индустрия.

Постепенното връщане към естествения метод на живот докара до внезапно повишаване на търсенето на енергоносители, което пък докара до повишение на цените на петрола и газа. Това написа в просторен разбор Лента.ру, основан на експертни отзиви и оценки.

" Масло в огъня " добави европейската енергийна рецесия, провокирана от отминалата студена зима и напрегнатите връзки с Русия. Началото на 2022 година обаче даде вяра, че всички отрицателни фактори най-сетне ще останат в предишното и международната стопанска система ще тръгне по пътя на постоянен напредък.

През зимата на 2022 година, когато логистиката към момента не се беше възстановила от пандемичната рецесия, съветската военна интервенция и западните ответни наказания нанесоха нов удар на международната стопанска система. Първата сериозна последица от рестриктивните мерки върху стопанската система беше изолирането на европейски компании от транспортната инфраструктура на Русия за доставки от Азия.

Много компании създават съставни елементи и подготвени артикули в Китай и употребяват съветските железници за превозване на продуктите до Източна и Западна Европа. Някои от тези артикули могат да бъдат изпратени по въздух, само че този метод за доставка е доста по-скъп, изключително в този момент, когато самолетните компании се постанова да заобикалят небето на Русия.

Анализаторите от компанията Interos са пресметнали, че над 300 000 компании в Съединени американски щати и Европа към този момент изпитат усложнения с доставките от Русия и Украйна. Партньор на консултантската компания Киърни Пър Хонг разяснява, че даже компании, които не са директно подвластни от съветски и украински снабдители, могат да пострадат от актуалната рецесия. Според него проблемите с превозването могат да " доведат до сериозни спирания на доставките във всички браншове - от енергетиката до селското стопанство ".

Конфликтът в Украйна нанесе осезателен удар и на европейската автомобилна промишленост. Volkswagen и BMW бяха принудени да затворят поточни линии в Германия поради дефицит на съставни елементи, създадени в Украйна от немската компания Leoni. Крупният производител на гуми Michelin също разгласи, че може да затвори редица свои фабрики в Европа заради логистични проблеми, зародили след началото на съветската военна интервенция.

Пренастройване на веригите за доставки на Европа и Съединени американски щати

Някои огромни компании към този момент показаха проекти за понижаване на зависимостта от задгранични доставки, изключително от някои страни, да вземем за пример Китай. Крупният френски снабдител на електрическо съоръжение Schneider Electric реши да построи три нови завода в Съединени американски щати. А автомобилните колоси Ford, General Motors, Stellantis, Toyota и Volkswagen, както и енергийната компания SK Innovation, се сплотиха, с цел да могат за построят 13 завода за произвеждане на акумулатори за електрически транспортни средства през идващите пет години. Подобни заявки направиха и компании за произвеждане на полупроводници и от биотехнологичния бранш, както и производители на слънчеви панели.

Най-голямата френска държавна електроенергийна компания, която е и най-големият оператор на атомни електроцентрали в света - Electricite de France (EDF) - неотдавна разгласи, че купува част от бизнеса в региона на атомната сила на американската General Electric. Франция се стреми да усили каузи на атомната сила при производството на електрическа енергия - понастоящем той към този момент е достигнал 70%. През февруари публично бе оповестено, че страната ще се снабди с 14 атомни реактора от ново потомство и група от дребни атомни електроцентрали.

Държавите обръщат изключително внимание на производството на полупроводници, които се трансфораха в дефицитна стока по време на пандемията. Правителствата на Съединени американски щати и Нидерландия не разрешиха на най-големия производител на литографско съоръжение за микроелектрониката ASML да продава своите най-съвременни артикули на Китай. Американският производител на електронни устройства и компютърни съставни елементи Intel взе решение да вложи 20 милиарда $ за строителството в щата Охайо на два завода за произвеждане на полупроводници.

Money.bg
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР