Рязък спад на заявленията за издаване на нови документи за

Рязък спад на заявленията за издаване на нови документи за ...

МВР отчете рязък спад на заявленията за нови документи за самоличност.Рязък спад на заявленията за издаване на нови документи за самоличност отчете МВР.
"На 9 март са приети за издаване 5691 лични карти, 4302 паспорта и 1269 свидетелства за управление на моторни превозни средства, са приети 1269. За сравнение на 23 март, са приети 1071 лични карти, 295 паспорта и 271 свидетелства за управление", каза на брифинг Светлана Ценева, директор на дирекция "Български документи за самоличност".
Тя припомни, че със закона за извънредното положение срокът на валидност на личните карти и шофьорските книжки, изтичащи в периода 13 март - 31 октомври 2020 г., се удължава автоматично с шест месеца. "Тези документи обаче ще са валидни само и единствено на територията на страната", подчерта тя. При обявяването на удължаването на срока министърът на вътрешните работи Младен Маринов каза, че с изтеклите документи ще може да се влиза страната и по думите му нямало да има проблем с тях да се минават и други граници.
"Имаме рязък спад на подадените заявления за документи в последната седмица, което означава, че режимът, който е въведен се спазва от гражданите", смята Ценева. Тя не можа да назове броя на хората, на които предстои смяна на документи, но посочи, че били "доста хиляди", а най-натоварени ще бъдат периодите юни-август и ноември-декември 2020 г.
С шест месеца се удължава и срокът на валидност на документи на граждани на ЕС и членове на техните семейства, както и на документите за постоянно и дългосрочно пребиваващи в страната чужденци, напомни директорът на Дирекция "Миграция" в МВР Николай Николов.
Продължително пребиваващите в България, чиито документи изтичат сега, но са извън страната (например чуждестранни студенти), имат срок до 14 дни след изтичане на извънредното положение да се завърнат в страната, за да заявят новите си документи. Прекъсването няма да се счита за нарушение, посочи Николов.

Всичко, което трябва да знаете за:Коронавирусът (1087)

Източник: dnevnik.bg