Рязък спад на заявленията за издаване на нови документи за

...
Рязък спад на заявленията за издаване на нови документи за
Коментари Харесай

МВР отчете рязък спад на заявленията за нови документи за самоличност

Рязък спад на заявките за издаване на нови документи за идентичност регистрира Министерство на вътрешните работи.
" На 9 март са признати за издаване 5691 персонални карти, 4302 паспорта и 1269 свидетелства за ръководство на моторни транспортни средства, са признати 1269. За съпоставяне на 23 март, са признати 1071 персонални карти, 295 паспорта и 271 свидетелства за ръководство ", сподели на брифинг Светлана Ценева, шеф на дирекция " Български документи за идентичност ".
Тя напомни, че със закона за изключителното състояние срокът на годност на персоналните карти и шофьорските книжки, изтичащи в интервала 13 март - 31 октомври 2020 година, се удължава автоматизирано с шест месеца. " Тези документи обаче ще са годни единствено и само на територията на страната ", акцентира тя. При оповестяването на удължаването на периода министърът на вътрешните работи Младен Маринов сподели, че с изтеклите документи ще може да се влиза страната и по думите му нямало да има проблем с тях да се минават и други граници.
" Имаме внезапен спад на подадените заявки за документи в последната седмица, което значи, че режимът, който е въведен се съблюдава от жителите ", счита Ценева. Тя не можа да назове броя на хората, на които следва промяна на документи, само че уточни, че били " много хиляди ", а най-натоварени ще бъдат интервалите юни-август и ноември-декември 2020 година
С шест месеца се удължава и срокът на годност на документи на жители на Европейски Съюз и членове на техните фамилии, както и на документите за непрекъснато и дълготрайно пребиваващи в страната чужденци, подсети шефът на Дирекция " Миграция " в Министерство на вътрешните работи Николай Николов.
Продължително пребиваващите в България, чиито документи изтичат в този момент, само че са отвън страната (например задгранични студенти), имат период до 14 дни след приключване на изключителното състояние да се завърнат в страната, с цел да заявят новите си документи. Прекъсването няма да се смята за нарушаване, уточни Николов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1087)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР