Рязък спад на броя на хората, които попадат в местата

...
Рязък спад на броя на хората, които попадат в местата
Коментари Харесай

Затворниците двойно по-малко за пет години

Рязък спад на броя на хората, които попадат в местата за отнемане от независимост, регистрира зам.-министърът на правораздаването Мария Павлова. За последните пет години те са намалели двойно. Към 2017 година пандизчиите са били към 12 000 души, а в този момент са малко над 6400. Тя изясни наклонността с растежа на условните присъди и пробацията.
Същевременно обаче надзирателите се усилват поради непрестанно провежданите състезания. " Към сегашния миг надзорно-охранителният състав в местата за отнемане от независимост е 3137 индивида, което прави съответствие 2,3 пандизчии на един охранител. По този индикатор сме на едно от водещите места в Европа ", посочи Павлова. Данните бяха изнесени във връзка подготвяния митинг от страна на надзирателите поради безобразията в системата на пандизите и ръководството на местата за отнемане от независимост, което дефинират като насмешка.
Според Павлова обаче няма напрежение в системата. Тя укори профсъюза, че непрестанно нападна министерството с писма. " 24-часовите смени, за които те претендират, са изключение от правилото. Противоречат на законоустановените правила в България ", изясни Павлова. Тя добави, че има експлицитни рекомендации от интернационалните организации режимът на работа да бъде структуриран в 8 и 12 часови смени.
Данни за понижаване на новите каузи в съдилищата излязоха и от отчет на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет. През 2021 година в съда са постъпили 546 530 каузи при 593 740 през 2020 година и над 601 000 през 2019 г.  
Новите каузи през предходната година са намалели с 8% по отношение на 2020 година и с 9% по отношение на 2019 година като причина за това е посочена пандемията от КОВИД-19.
Анализът демонстрира още, че през 2021 година са приключени над 550 000 каузи от 2256 съдии. Най-висока е натовареността по постъпили каузи на районните съдии, по-късно в административните съдилища, окръжните и апелативните. Също по този начин има разлика в натовареността сред самите съдилища, като тя е пет пъти сред най-високо и най-ниско натоварения областен съд.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР