Рядко се случва, но днес в Пловдив това е факт

...
Рядко се случва, но днес в Пловдив това е факт
Коментари Харесай

Eadem sed aliter, г-н Тотев, или по същия път, но иначе

Рядко се случва, само че през днешния ден в Пловдив това е реалност – политици и общественици да се обединят към общи планове за развиването на града. Видя се, че разногласия за това кои да са обектите, с леки нюанси – нямаме.

Това са завършването на пътен възел Модър-Царевец, завършването на Водния план, предприемане на ограничения по Транспортния план, тъй че да действа обикновено, построяването на Околовръстното благодарение на страната, на стадион „ Пловдив “ – също, на Голямоконарско шосе, на нов мост над р. Марица, създаване на нови детски градини и огромен басейн в града, на нови паркове, на нови места за паркиране, запазване чистотата на въздуха.

Това е пътят. Но би трябвало да вървим другояче.

Иначе, тъй като всички тези несъмнено нужни за града планове, би трябвало да се построяват на доста по-ниски цени, в сравнение с в този момент. Много по-качествено, в сравнение с в този момент. За доста по-кратки периоди. И без порочната процедура единствено няколко богоизбрани компании да взимат публичните поръчки.

Тъкмо се канех да похваля господин Тотев за това, че за първи път от 8 години насам пристигна на значимо публично разискване и разви един превъзходен метафизичен етюд за щастието и парите – за това по какъв начин щастието на хората не се заключава само в парите, само че че в това време общината е в отлично финансово положение. Когато той взе, че ……си потегли. С аргумента, че имал доста работа. И остави администрацията да бъде разпъната на кръст от жителите. Като, да вземем за пример, по какъв начин по този начин едно паркомясто коства 17 хил.лв.

Г-н Тотев, и аз се интересувам от философия и история. Но когато става дума за харчене на публични средства философията напълно не е задоволителна. Най-малкото, тъй като влиза в деяние една друга просвета, наречена математика.

И тук стигаме да въпроса за 17-те хиляди лв. за едно паркомясто. Защото такива цени надали има даже в Манхатън или Лас Вегас. И аз съм бил кмет и знам, че едно паркомясто според от терена и местоположението, коства сред 1 200 и 2 000 лева Тезата ми бе доказана и от част от вашите районни кметове, господин Тотев. Вие бихте ли дали 17 хил.лв. за едно паркомясто в частните обекти на семейството си? И какъв брой години след тази безумна цена, инвестицията ще може да бъде изплатена?

Твърдите, че оставяте общината в идеално финансово положение. Нашите финансисти обаче споделят, че това напълно не е по този начин. Ще оставите Пловдив с задължения от над 50 млн.лв. Аз като кмет не Ви оставих нито един лев дълг. Да, желаех да изтегля заем в размер на 30 млн.лв., предпазен пред Европейска банка за възстановяване и развитие, за реновирането на вътрешно-кварталните улици на Пловдив. Но тогава с Вашето интензивно присъединяване този заем беше спрян. И тогава аргументът Ви беше, че натоварвате общината с непостижими финансови отговорности за идващия кмет. А през днешния ден?

А в този момент всъщност за значимите за пловдивчани планове от вчерашното публично разискване:

Да, заем би трябвало да се вземе, само че за значими за града планове като Модър-Царевец, новия мост над р. Марица и продължението на бул. „ Северен “ – все планове, които ще подобрят внезапно трафика в града.

Да, многоетажните паркинги са значими за града, само че те би трябвало да се построяват по линията на публично-частните партньорства. Една концесия от 35 години ще разреши да се привлекат съществени вложители.

Да, Пловдив има потребност от игрища и те би трябвало да се изградят по пътя на концесията, а стадион „ Пловдив “ - благодарение на страната.

Въпреки Вашите изказвания, сега няма информация за същинското финансово положение на общината. И за това първата работа на новия екип, който ще влезе на „ Стамболов “ 1 би трябвало да е цялостна проверка. Едва тогава ще се оформи и финансовата стратегия на общината отсега нататък.

За значимите за града планове като бъдещето на Бетонния мост, пробива под Централна гара и жп линията до гара Филипово – ще търсим мнението на пловдивчани. За задачата ще се употребява целия инструментариум – от социологически изследвания до референдуми.

И не на последно място – стилът ни на ръководство ще бъде открит. Най-важното е да споделяме истината за положението на общината и за проектите на управническия екип. Защото това е честното и честно отношение към пловдивчани.

Затова - Eadem sed aliter, господин Тотев, или по същия път, само че другояче.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР