Рядка птица, ендемична за Нова Зеландия, която е била на

...
Рядка птица, ендемична за Нова Зеландия, която е била на
Коментари Харесай

След 20 години спасиха от изчезване птицата кокако

Рядка птица, ендемична за Нова Зеландия, която е била на ръба на изгубването, е избавена с помощта на траяли повече от две десетилетия старания за опазването ѝ, оповестяват интернационалните осведомителни организации

Към края на 90-те години на предишния век популацията на птицата кокако от Северния остров от типа (Callaeas wilsoni) наброява едвам към 1000 екземпляра.

Над две десетилетия по-късно към този момент има към 2000 разплодни двойки от тези потайни горски птици. За съпоставяне - когато напъните за опазването на редките жители на Северния остров стартират, от типа има единствено 330 двойки, се показва в изказване, направено от Кири Алан, министърка по въпросите на естественото и културното завещание.

Преместването на птиците и интензивният надзор над хищниците се оказват жизненоважни за възобновяване на популацията, отбелязва Алан. " Това е същинска история за триумф и удостоверение за екипната работа на обособени лица, маорски племена и организации, без чиито общи старания тези съкровища щяха да бъдат изгубени вечно ", споделя министърката.

A milestone in efforts to increase the number of kōkako has been celebrated under the cover of darkness.
— RNZ (@radionz)
Птицата кокако от Северния остров има присъщи сини " обички " и отличителна ария, която звучи като " мощна, продължителна и протяжна поредност от богати, сходни на орган ноти ".

Кокако попада на новозеландската банкнота от 50 $, а в митологията на маорите птицата напълва " обичките " си с вода и я носи на полубога Мауи, до момента в който той се бори със Слънцето.

Видът кокако (Callaeas cinereus) от Южния остров, който има оранжеви " обички ", от 2013 година се смята за липсващ. Местен концерн е предложил премия от 10 000 новозеландски $ (6900 щатски долара) за информация, която удостоверява, че птицата към момента е жива. Наградата в никакъв случай не е била потърсена.
Снимка: shutterstock  След 20 години избавиха от изгубване птицата кокако

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР