Рядка картина на средновековния майстор от Флоренция Чимабуе, която до

...
Рядка картина на средновековния майстор от Флоренция Чимабуе, която до
Коментари Харесай

Дадоха луди пари за картина, висяла години наред в кухня, защото....

Рядка картина на средновековния занаятчия от Флоренция Чимабуе, която до напълно наскоро се смяташе за окончателно изгубена, бе продадена на търг в Санлис, близо до Париж, за впечатляващите 24 милиона евро.

Сумата е рекордна за средновековна картина, продадена на търг. Първоначалната оценка на творбата бе сред 4 и 6 милиона евро. Но на наддаването, проведено от аукционна къща “Актеон”, цената є набъбна четворно.

Новият притежател на “Презреният Христос” е неизвестен участник в търга, за който се знае единствено, че е от региона на Северна Франция, прецизира "Труд ".

“Когато на пазара се появи неповторима и толкоз рядка творба на художника Чимабуе, би трябвало да сте подготвени за изненади”, изяснява пред Ройтерс търговецът на творби на изкуството Доминик льо Коент.
 Друг от шедьоврите на Чимабуе – фреската “Мадоната на трона”, се намира в базиликата “Свети Франциск от Асизи” в град Асизи в Централна Италия.
Картините на Чимабуе са извънредно редки, а “Презреният Христос” е първата негова творба, която се предлага на търг от десетилетия. Флорентинският създател е последният популярен художник на византинизма в Италия, именуван там “маниера грека”. Изкуството по това време изобразява сцените релативно плоски. Но Чимабуе е пионер в придвижването към реализъм, като в неговите фигури има по-голяма реалистичност, правилни пропорции и сенки.

Не по-малко забавна е историята на “Презреният Христос”. Картината е рисувана върху пано или панел от топола. Смята се, че тя е част от полиптих (произведение от пет или повече преносимо съединени елементи с живописни или релефни подиуми, които са свързани тематично и сюжетно), датиращ от 1280 година Въпросният полиптих на Чимабуе включвал осем панела, изобразяващи пристрастеностите Христови.

Пет от паната са изгубени, а други две могат да се видят в Националната изложба в Лондон и в сбирка в Ню Йорк. Следите на “Презреният Христос” се губеха до това лято, когато творбата бе открита на изцяло ненадейно място.

Оказа се, че картината се намирала в дома на стара французойка в Компиен, в региона на Париж. Жената държала шедьовъра години наред в кухнята си, тъкмо над готварската печка, без въобще да има визия, че има толкоз скъпа творба.

Смятала, че е просто икона, без особена стойност. Случайно обаче картината била видяна от търговец, който посъветвал собственичката є да изиска оценка от специалисти. Тя била направена с инфрачервена светлина, с цел да се разпознават възможни сходства с други произведения на Чимабуе. И по този начин “Презреният Христос” на флорентинския занаятчия бил открит след дълги години в неопределеност.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР