Руснаците официално заявиха, че повече няма да търпят глупостите на

...
Руснаците официално заявиха, че повече няма да търпят глупостите на
Коментари Харесай

Как "Българите се възхитиха" стана ироничен руски мем 

" Руснаците публично обявиха, че повече няма да търпят нелепостите на Запада! Путин сподели това ясно, умерено, само че уверено ", разяснява неизвестен консуматор на Dir.bg обещанието на Путин да реагира твърдо на всевъзможни похищения против територията на Русия. Това изявление, както и доста други, приписвани на винаги анонимни български коментатори, попадат постоянно в РИА „ Новости “ вече повече от година. Има ли някаква вест, обвързвана с Русия — незабавно се появяват " възхитени " българи и стартират да се изричат, да поддържат и да оценяват… Е, случва се и да осмиват, да осъждат и да се възмущават, само че единствено, когато става  дума за съперниците на Русия. Например: " Българите осмяха проектите на Киев да попречи на сертификацията на Северен поток 2 ".

Но за какво " българите "  толкова се възхищават на руските коли? Наистина ли поддържат Владимир Путин във всичко? И за какво въобще държавната организация РИА „ Новости “ превежда анонимни мнения под текстове за Русия в непознати медии? Вероятно това е методът съветските читатели да бъдат уверени, че по света страната им е доста харесвана? В публикация в уеб страницата Medusa.ru Алексей Ковалев споделя за историята на една от най-странните трендове в съветската публицистика през 2021 г. 

География на възторга 

В новините на РИА Новости, само че и на други съветски медии, британци се възхищават " колко красиви са съветските дами във военни униформи, маршируващи на парада на Победата " ; китайци хвалят Путин, който " наподобява умее всичко, единствено в космоса не е бил " ; германци упорстват, че " Западът би трябвало да има вяра на думата на Путин! " ; японците предизвестяват, че " основаването на ракета достигаща скорост от 8 Мах значи, че Русия към този момент не се опасява от никакъв зложелател ", а поляци са потресени, че " Путин би трябвало единствено да натисне един бутон — и Варшава ще изчезне от лицето на Земята ". Най-масово се възхитени обаче българите — отбелязва и уеб сайтът TJournal.

И други съветски уеб сайтове са впечатлени от " българското настъпление "  в новините на огромната осведомителна организация. В  Republic.ru бе оповестена публикация, озаглавена " Неудържимото тържествуване на българите, или Всички чужденци вършат това ". По времето на Съюз на съветските социалистически републики в руската агитация имаше един тип вести, който можеха да бъде разказан с по този начин: " Празникът пристигна, само че лицата на елементарните парижани не са радостни ", напомня Андрей Перцов. Целта била да се покаже на жителите на Съюз на съветските социалистически републики, че на елементарните хора в чужбина по никакъв начин не им е елементарно. Богатите може да имат хубав живот, да дъвчат дъвки и да носят дънки, само че на елементарният човек на Запад му е мъчно.

 

Кой измисли превода на анонимни коментари 

На мястото на тези морално остарели съветски методи, актуалните пропагандисти сътвориха нов род – " Анонимни чужденци се възхищават на всичко руско ". Новини със заглавия, основани по този принцип, започнаха да се появяват все по-често в формалните медии. А конкретно „ Българите се възхитиха на [заместете с каквато и да е руско] “ към този момент е толкоз известен мем, че малко вести за пореден руски успех в формалния акаунт на РИА Новости могат да минат без някой четец да попита " А какво мислят българите? "  и различен да отговори " Българите ни предадоха ".

До не толкоз от дълго време такива заглавия се показваха единствено в ултрапатриотични маргинални издания като уеб страницата на ТВ Царьград („ Хранениците на Сорос са в гняв: Българите описаха за какво каубоите завиждат на Путин “), зад който стоят получилите възбрана да влизат 10 години в България военачалник Решетников и предприемачът Константин Малофеев. Героите на техните вести, постоянно са българи, хвалещи руските ръководители и руската военнна техника.

Обещаващият род бързо беше подхванат от РИА Новост и достигна такива равнища на абсурдност, че към този момент става все по-трудно да се разграничи положителната шега от смешната " вест ". Така коментаторите от България (и някои други страни) станаха герои в иронични постове с оферти да се възхитят от неща, които не са за удивление:

Българите се възхитиха от неработната и неплатена седмица за руснаците.  
Гаврил беше елементарен българин. Той се възхищаваше непрекъснато. 
Вече минава 9 ч., а българите още не са се въхитили от нищо. Тревожно! 
В Конго се възхитиха от количеството инфектирани със СПИН в Кемеровска област.  
В Северна Корея се възхитиха от мъченията в саратовските затвори. 
В пъкъла се възхитиха от равнището на здравната помощ в Русия. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР