Руснаците, членове на екипажа на Международната космическа станция (МКС), възобновиха

...
Руснаците, членове на екипажа на Международната космическа станция (МКС), възобновиха
Коментари Харесай

Руски космонавти проучват тайнствени сребристи облаци

Руснаците, членове на екипажа на Международната галактическа станция (МКС), възобновиха наблюденията на най-високите облаци в земната атмосфера, заяви специфичният сътрудник на ТАСС, космонавтът на Роскосмос Дмитрий Петелин.

„ Започва сезонът за наблюдаване на сребристите облаци. Те към този момент се виждат ясно при изгрев “, сподели космонавтът. Той също по този начин сподели фотоси и видеоклипове, показващи облаци, които като че ли светят.
-->
Сребристите (наричани още мезосферни) облаци се намират в най-високите и извънредно разредени елементи на земната атмосфера (на 76-85 км). Те се виждат единствено при озаряване от слънцето, когато то е на височина от 6 до 16 градуса под хоризонта на наблюдаващия, сподели космонавтът. Такива облаци се виждат на фона на зората като ярки и „ като че ли светещи “ обекти, защото изгряващото слънце може да осветява единствено задоволително високи обекти като мезосферните облаци.

Сребристите облаци са един от главните източници на информация за придвижването на въздушните маси в горните пластове на атмосферата. Те се движат извънредно бързо в високо в атмосферата със междинна скорост от към 27,8 м в секунда.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР