Руснаци и американци не от вчера търгуват помежду си за

...
Руснаци и американци не от вчера търгуват помежду си за
Коментари Харесай

Руско-американските шпионски пазарлъци

Руснаци и американци не от през вчерашния ден търгуват между тях за освобождението на свои жители - кога шпиони, по кое време най-обикновени хора. Натам върви и последният случай.

Руснаците го арестуваха за шпионаж в Екатеринбург, където сякаш си бил набавил секретна информация, обвързвана с военно-промишления комплекс. 31-годишният американски публицист Еван Гершкович ще бъде изправен пред съд, а с такова обвиняване в Русия нищо положително не го чака. Неговият сътрудник от " Уолстрийт Джърнъл "  Георги Кънчев написа в Туитър, че Гершкович просто е обичал Русия: нейния език, хората в провинцията, с които часове наред си приказвал, пънкарските групи и московските питейни заведения.

Дали американските управляващи ще съумеят да измъкнат от Русия своя по всяка възможност почтен жител? И дали съветските управляващи, по собствен остарял бит, и този път ще опитат да вдигнат цената? А какви са опциите за замяна? Германската обществено-правна медия АРД написа, че Министерството на правораздаването на Съединени американски щати към този момент не дава сведения какъв брой руснаци лежат зад решетките в страната, само че част от тази информация е налична.

Измами за десетки милиони

През 2017-а година Роман Селезньов беше наказан в Сиатъл за клониране на кредитни карти и получи цели 27 години отнемане от независимост. Строгостта на наказването се дължи на обстоятелството, че съгласно прокуратурата Селезньов е един от най-продуктивните в този отрасъл: клонирал е милиони кредитни карти, потвърдените вреди от което са 170 милиона $, само че сумата вероятно възлиза в действителност на милиарди. Пикантната детайлност: бащата на Селезньов е народен представител в съветската Дума от националистическата партия ЛДПР на Владимир Жириновски, от която произлиза и посланичката в София Екатерина Митрофанова. В тази партия неотдавна беше признат скандално известният " търговец на гибел "  Виктор Бут, който Съединени американски щати размениха против задържаната в Русия баскетболистка Бритни Грайнър. Така се навързват нещата.

През август предходната година Съединени американски щати сложиха под стража различен огромен финансов шарлатанин от съветски генезис: Александър Винник, за който се твърди, че през биткойн-платформата BTC е изпрал милиарди долари от незаконни действия. Възможно е съветската страна да има интерес да го отърве.

През февруари пък американските управляващи арестуваха 42-годишния предприемач Владислав Клюшин, който е обвързван с Кремъл. Клюшин търгувал с информация, открадната от цифрови мрежи и по този начин спечелил 90 милиона $. И тук има пикантна детайлност: Клюшин беше задържан в Швейцария, когато се прекачваше от частния си реактивен аероплан на един хеликоптер, с цел да отиде на ски. Заедно с него американската прокуратура повдигна обвиняване против още двама руснаци, въпреки и в тяхно неявяване. Както информира АРД - за единия се счита, че е офицер от военното разузнаване ГРУ, който е взел участие в опита да се повлияе на президентските избори в Съединени американски щати през 2016-а година.

Руските шпиони се маскират като бразилци и аржентинци

Малко преди ареста на Гершкович в Русия, в Съединени американски щати беше арестуван 37-годишният руснак Сергей Черкасов, употребявал бразилски паспорт. АРД оповестява, че обвиняването против него гласи " агентурна активност в интерес на непозната мощ ". Черкасов бил демаскиран от нидерландските секрети служби, когато предходната година се опитал да си обезпечи стаж в Международния углавен съд в Хага.

Но Сергей Черкасов е единствено един от многочислените хипотетични съветски сътрудници, разкрити през последните месеци, представяли се за жители на латиноамерикански страни. Норвежците арестуваха различен руснак с бразилски паспорт, а в Словения беше арестувано семейство с аржентинско поданство. Според английския " Гардиън ", крупната сума пари, която носели Мария Майер и Лудвиг Гиш, била предопределена за разплащане с съветски сътрудници и информатори в Европа. Според журналистката Силвия Щьобер от АРД " Майер "  и " Гиш " може би са част от европейска шпионска мрежа и до момента в който се приготвя процесът против тях, зад кулисите вероятно се водят договаряния за замени. Наскоро в Гърция безследно изчезна друго съмнително семейство, което съгласно експертите също приказва, че съветските секрети служби се боят от нови разкрития на техни сътрудници в Европа.

В листата на Съединени американски щати: морски пехотинец и преподавател

Но освен руснаците имат ползи към избрани свои сънародници, задържани в чужбина. В листата на Съединени американски щати също попадат и други имена, с изключение на Гершкович. През 2020-а руснаците осъдиха някогашния американски морски пехотинец Пол Уилън на 16 години затвор за шпионаж, но САЩ считат, че карцерът е неправдив и таман на това съображение желаят освобождението му.

За различен собствен жител, задържан в Русия, американските управляващи желаят освобождение по " филантропични аргументи ". Става дума за учителя Марк Фоугъл, задържан за владение на канабис, който обаче му бил необходим по здравно наставление. Впрочем, за същото беше наказана и упоменатата нагоре баскетболистка Грайнър.

С Русия се водят договаряния да пусне зад граница и някои свои жители, които обаче са били наказани за шпионаж в интерес на Съединени американски щати или на други страни. Същото се отнася и до дисиденти като опозиционера Владимир Кара-Мурза. Заради една негова тирада пред Народното събрание на американския щат Аризона, против Кара-Мурза в Русия беше повдигнато обвиняване за очерняне на съветската войска.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР