Русначе помогна на много хора да оцелеят при атентата край

...
Русначе помогна на много хора да оцелеят при атентата край
Коментари Харесай

15-годишно момче спаси над 100 души при атентата край Москва

Русначе оказа помощ на доста хора да оцелеят при атентата край съветската столица.

Той е единствено на 15 години. Но към този момент е воин. Ислам Халилов направи обиколка на стадиона на Спартак Москва, срещна се с футболистите и получи дарове (фланелка с неговото име и абонаментна карта за всички домашен срещи).

Той е гардеробиер в " Крокус Сити хол " и е бил на работа по време на терористичната офанзива в петък вечер.

Тийнейджърът е съумял да помогне при евакуацията и да изведе невредими повече от 100 души от постройката.

" Видях човек, убит пред очите ми, не мога да спра да мисля за това ", споделя Ислам за претърпяното.

Той е най-голямото дете в фамилията. Родителите му са от Киргизстан, самият той е роден в Русия и поддържа с цялото си сърце Спартак Москва. Близо година ученикът работи на половин щат в дрешника на концертната зала, където на 22 март се разигра нещастието.

" Първо чухме някакви странни звуци на първия етаж. Решихме, че може би е пристигнала някоя шумна компания. Тогава видях по какъв начин хората започнаха да бягат от посоката на стълбите и ескалатора. Веднага разбрах, че нещо не е наред.

Разбрах, че в случай че не отвръщам, ще изгубя живота си и живота на доста хора. Честно казано, беше доста ужасно. Когато бях измежду тълпата, вървейки към вратите, с цел да ги отворя, си помислих, че може нападателите да се появят на стълбите или от ескалатора, не знам, да хвърлят граната или да открият гибелен огън...

Слава богу, нищо не се случи, съумях да отворя вратата в точния момент и да пусна всички да излязат към Експото ".

Самият той финален минава през изхода.

" Знаех къде да отведа хората, с цел да ги предпазя. Мама беше в потрес и плачеше, тъй като трябваше да преживея всичко това. Че всичко това се случи пред очите ми. Честно казано, към момента съм в положение на потрес. Човек беше убит пред очите ми, не мога да спра да мисля за това. "

Майка му добави: " Благодарих на Господ, че се върна жив и здрав. По-късно пристигнах на себе си... Самият Ислам беше в положение на потрес, трепереше целият. Разбира се, ние сме доста горди с него. "

Не единствено Спартак благодари на 15-годишното момче. Духовният водач на съветските мюсюлмани - мюфтията Равил Гайнутдин ще му връчи орден " За заслуги ", предава БТВ. 

Рапърът Моргенщерн (признат за задграничен сътрудник в Руската федерация) изпрати на героя чек за милион рубли.  " Нямам думи, желая да рева. С негова помощ животът ми ще бъде доста по-лесен ", отговори му Ислам, написа novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР