Руското външно министерство заяви днес, че осъжда израелските удари по

...
Руското външно министерство заяви днес, че осъжда израелските удари по
Коментари Харесай

Москва заяви, че осъжда израелските удари в Сирия

Руското външно министерство съобщи през днешния ден, че осъжда израелските удари по двете съществени летища в Сирия, съобщи Франс прес.

Според съветското ведомство ударите са " съществено посягане върху суверенитета " на Сирия и върху " нормите на интернационалното право ".

Москва счита, че сходни дейности " могат да има извънредно рискови последствия " в подтекста на спора сред Израел и " Хамас ", " защото могат да предизвикат военна ескалация в района ", се споделя в изказване на съветското външно министерство. 

По-рано през днешния ден сирийската държавна информационна организация САНА заяви, че летищата на Дамаск и най-големия по население град в Сирия Алепо са били извадени от строя при израелски въздушни удари, съобщи Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Преди това държавната телевизия на Сирия заяви за офанзивите, без да даде детайлности. Сирийската противовъздушна защита се е задействала в отговор на нападенията.

Израел досега не е коментирал тези известия. Той обаче нанесе стотици въздушни удари в Сирия след началото на гражданската война в прилежащата страна през 2011 година

Израел от години нанася удари по, съгласно него, свързани с Иран цели в Сирия, в това число по летищата на Алепо и Дамаск, отбелязва Ройтерс.

Според представени от Ройтерс източници офанзивите против летищата имат за цел да нарушат ирански канали за доставки в Сирия, където иранското въздействие се ускори след експлоадирането на сирийския цивилен спор. Иран, наред с Русия, е главен съдружник на сирийския президент Башар ал Асад.

Днешните офанзиви бяха осъществени ден преди посещаване на иранския министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан в Сирия, добавя Ройтерс.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР