Руското съотвествие на канала YouTube – Rutube, е недостъпен повече

...
Руското съотвествие на канала YouTube – Rutube, е недостъпен повече
Коментари Харесай

Руският видеоканал Rutube втори ден се бори с тежка хакерска атака

Руското съотвествие на канала YouTube – Rutube, е недосегаем повече от денонощие поради хакерска атака, която съответствува по време с честванията на успеха над нацистка Германия, съобщи Ройтерс.

Сайтът на Rutube, който нормално е претъпкан с видеосъдържание, остава с черен екран с бели букви: " Внимание! На уеб страницата се правят механически работи. Сайтът беше нападнат. В сегашния миг обстановката е под надзор. Данните на потребителите са съхранени ".

Атаката е почнала през вчерашния ден, когато съветският президент Путин произнесе тирада, в която възвелича успеха на Съюз на съветските социалистически републики през Втората международна война и направи паралел със сегашната война с Украйна.

" Всъщност някой е желал да попречи на Rutube да покаже парада за Деня на успеха и празничните фойерверки ", обявиха админите на уеб страницата. Според тях това е най-сериозната хакерска атака против канала.

" Възстановяването ще отнеме повече време, в сравнение с допускаха в началото инженерите. Но мрачните прогрози нямат нищо общо с актуалното състояние – изходният код е наличен, данните са цели. В момента се възвръщат сегменти от файловата система, която се е намирала на сървърите ", заяви компанията в Telegram.

В резултат на офанзивите са били изумени над 75 % от базата и инфраструктурата на главната версия и 90 на 100 от резернвите копия и клъстери за възобновяване без данни. Сега всеки от стотиците сървъри би трябвало да бъде възобновен ръчно и последователно да се отстранят следствията от намесата на злоумишлениците, показват от пресслужбата на Rutube.

Засега чиновниците на компанията се въздържат от прогнози за точното време, което ще отнеме възобновяване на работата на платформата. Точните аргументи, извели от строя видеоплатформата, не се показват.

Ройтерс добавя, че от скрийншот на менюто на съветска сателитна телевизия проличава, че тя е била хакната, с цел да се появят в него известия, касаещи Украйна, като да вземем за пример " Ръцете ви са изцапани с кръв ". От началото на съветското настъпление в Украйна уебсайтовете на държавни компании и новинарски медии в Русия постоянно биват атакувани от хакери. В множеството случаи задачата е да се показа информация, която е друга от формалната линия на Москва за нашествието, отбелязва Ройтерс и напомня, че Москва назовава тази инвазия " специфична военна интервенция ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР