Руското посолство в София отговори на Кирил Петков с публикация

...
Руското посолство в София отговори на Кирил Петков с публикация
Коментари Харесай

Руското посолство: В българската нота няма паритет, а клеймо върху нашите сътрудници

Руското посолство в София отговори на Кирил Петков с обява на страницата си във Facebook. От задачата пишат, че в предадената нота не се загатва за паритет на броя представители, а се поставя клеймо върху сътрудниците на съветските дипломатически и консулски задачи.

Ето цялата обява:

„ Във връзка с публикувано от пресслужбата на Правителството на Република България известие по отношение на нотата на Посолството бихме желали да изясним следното.

В предадената на 30 юни в Министерство на външните работи на България нота не се загатва за паритета на сътрудници на дипломатическите представителства на Руската Федерация и Република България. От съветската страна беше декларирано за неприемливостта на оповестяването на 70 дипломати и членове на техническия състав на нашите задгранични институции за „ persona non gratae “. Разглеждаме това като опит да се сложи клеймо върху сътрудници на нашите дипломатически и консулски задачи. Смятаме това действие за невиждан, оскърбителен и провокативен акт, който накърнява основата на руско-българските връзки. От съветската страна също по този начин беше декларирано, че ние изрично отхвърляме тези обвинявания.

Каквото се отнася до числеността на служащи на дипломатическите и консулските представителства на Русия в България, то тази тематика въобще не беше повдигната и изисква настрана разискване.

Очакваме, че на 1 юли Министерство на външните работи на България ще отзове двете ноти, съдържащи описи с имена на сътрудници на съветските задгранични институции в България. В противоположен случай пред съветското управление безотлагателно ще бъде издигнат въпрос за закриване на Посолството на Русия в София (което автоматизирано води до затварянето и на Посолството на България в Москва), а отговорността за извънредно тежки последици за двустранните връзки ще бъде напълно върху българската страна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР