Руското настъпление се забавя, но от двете окупирани от нашествениците

...
Руското настъпление се забавя, но от двете окупирани от нашествениците
Коментари Харесай

Руското настъпление цикли. Тревожни вести от завзетите АЕЦ

Руското нахлуване се забавя, само че от двете окупирани от нашествениците украински АЕЦ - Чернобил и Запорожка - идват тревожни вести. Продължават бомбардировките на жилищни региони и се усилват цивилните жертви, предават украинските медии.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщи, че съветските окупационни сили са забавили офанзивата си и създават проект за справяне с проблемите с горивото, зародили след нашествието, съобщи украинският информативен уебсайт.

„ През деня съперникът понижи темпа на настъпателната интервенция, употребявайки главно ракетни и бомбени удари по цивилната инфраструктура. Основните старания на съперника не престават да са ориентирани към обкръжаването и завладяването на Киев, Суми, Харков, Мариупол, Николаев, Чернигов; основаване на сухопътен кулоар сред краткотрайно окупираната Автономна република Крим и континенталната част на Руската федерация; достъп до административните граници на Луганска и Донецка области “, оповестиха от Въоръжените сили на Украйна.

На 8 март цивилно население беше сполучливо евакуирано от Суми в Полтава, заяви в Telegram през нощта на 9 март заместник-ръководителят на кабинета на президента на Украйна Кирило Тимошенко. Около 5000 души и повече от 1000 коли напуснаха Суми.

Пет души, в това число две деца са били убити в Малина, Житомирска област, от съветски авиоудар, съобщи " Гордон ".

Вечерта на 8 март съветските сили нанесоха ракетно-бомбен удар по град Житомир, заяви във Facebook кметът на града Сергей Сухомлин. Разрушени са общежитие за някогашни военни и цех за минерална вата, който създава 70 на 100 от този продукт за строителството в Украйна.

Украинският министър на енергетиката Херман Галушченко съобщи във Facebook, че личният състав на АЕЦ в Запорожие, който беше хванат от съветските сили преди четири дни, е подложен на изтезания.

" Работниците на Запорожката атомна електроцентрала са държани като заложници от четири дни. Вътре в централата има към 500 съветски бойци и 50 единици тежка техника. Работниците на централата са физически и душевен изтощени ", написа той.

Според украинските управляващи окупаторите са принудили управлението на станцията да запише зов, който възнамеряват да употребяват за пропагандни цели.

„ Пропагандистната машина на Русия ще сътвори още един фалшификат, който ще бъде показан на нейните жители и интернационалната общественост, с цел да оправдаят личните си закононарушения “, предизвести Галушченко.

Международната организация за атомна сила заяви на 8 март, че е изгубила контакт със системите, които наблюдават за спазването на гаранциите за сигурност, открити в атомната електроцентрала в Чернобил, която беше завзета от съветски военни.

Генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси разгласи готовността си персонално да отиде в атомната електроцентрала в Чернобил или на всяко друго място, " с цел да получи гаранции от страните в спора по отношение на сигурността и сигурността на всички нуклеарни уреди в Украйна ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР