Руското нахлуване преди близо два месеца потопи Украйна в хуманитарна

...
Руското нахлуване преди близо два месеца потопи Украйна в хуманитарна
Коментари Харесай

Руското нахлуване в Украйна опустоши живота на цивилното население: Върховният комисар на ООН по правата на човека

" Руското навлизане преди близо два месеца потопи Украйна в филантропична рецесия и рецесия на човешките права, която опустоши живота на цивилното население в цялата страна и отвън нея ", съобщи в петък висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Мишел Бачелет и прикани всички страни да съблюдават интернационалното право в региона на правата на индивида и интернационалното филантропично право, по-специално разпоредбите за водене на военни дейности, съобщи ohchr.org.

" През тези осем седмици интернационалното филантропично право не просто беше подценено, а като че ли захвърлено ", сподели Бачелет:

" Руските въоръжени сили безсистемно обстрелват и бомбардират обитаеми места, убивайки цивилни жители и разрушавайки лечебни заведения, учебни заведения и друга гражданска инфраструктура - дейности, които могат да бъдат избрани като военни закононарушения ".

 

" Това, което видяхме в следения от държавното управление Краматорск на 8 април, когато касетъчни суббоеприпаси удариха железопътната гара, убивайки 60 цивилни и ранявайки 111 други, е емблематично за неспазването на правилото на разграничение, възбраната за безразборни офанзиви и правилото на нерешителност, залегнали в интернационалното филантропично право ", съобщи Бачелет.

Мисията на Организация на обединените нации за наблюдаване на правата на индивида в Украйна (МНППЧУ) също по този начин е документирала, че украинските въоръжени сили в източната част на страната употребяват оръжия с неизбирателно влияние, които предизвикват жертви измежду цивилното население и вреди на цивилни обекти.

 

От 24 февруари до среднощ на 20 април Върховният комисариат за човешки права е документирал и удостоверил 5 264 цивилни жертви - 2 345 убити и 2 919 ранени. От тях 92,3% (2266 убити и 2593 ранени) са регистрирани на следена от държавното управление територия. Около 7,7% от жертвите (79 убити и 326 ранени) са регистрирани в Донецка и Луганска област, следени от съветските въоръжени сили и обвързваните с тях въоръжени групи.

" Знаем, че действителният брой ще бъде доста по-голям, защото ужасите, осъществени в регионите на интензивни сражения, като Мариупол, излизат нескрито ", съобщи ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида.

" Стават известни и мащабите на изтезанията по бързата процедура на цивилни жители в регионите, окупирани преди този момент от съветските сили. Трябва да се подсигурява запазването на доказателствата и достойното отнасяне на тленните остатъци, както и психическа и друга помощ за жертвите и техните родственици ", добави Бачелет.

 

По време на задача в Буча на 9 април чиновници на Организация на обединените нации по правата на индивида документираха противозаконното ликвидиране, в това число посредством екзекуция по бързата процедура, на към 50 цивилни.

" Почти всеки гражданин на Буча, с който нашите сътрудници разговаряха, ни описа за гибелта на собствен родственик, комшия или даже чужд. Знаем, че би трябвало да се направи още доста, с цел да се разкрие какво се е случило там, и знаем също, че Буча не е изолиран случай ", съобщи висшият комисар.

 

 

В МДПЧ са постъпили повече от 300 изказвания за убийства на цивилни жители в градове в областите Киев, Чернигов, Харков и Суми, които са под контрола на съветските въоръжени сили в края на февруари и началото на март.

Умишленото ликвидиране на предпазени лица, в това число изтезанията по бързата процедура, са груби нарушавания на интернационалното право в региона на правата на индивида и съществени нарушавания на интернационалното филантропично право и съставляват военни закононарушения.

HRMMU също по този начин документира опустошителните последствия от спора върху редица други права на индивида, в това число правото на здраве. До момента тя е записала 114 набези против медицински заведения, макар че действителният брой евентуално е доста по-висок. Прекъсването на здравното обслужване докара и до увеличение на общата смъртност измежду цивилното население в редица обсадени градове.

 

 

" По наши оценки най-малко 3000 цивилни са умряли, тъй като не са могли да получат здравна помощ и поради напрежението, който е бил оказан върху здравето им в изискванията на военни дейности. В това число съветските въоръжени сили ги принуждават да останат в изби или не им разрешават да напущат домовете си в продължение на дни или седмици ", сподели Бачелет.

Все по-често се появяват изказвания за полово принуждение над дами, мъже, девойки и момчета от страна на съветските въоръжени сили в Украйна. HRMMU е получила 75 тъжби от цялата страна, макар че множеството са от Киевския район. HRMMU изследва всяко изказване, макар че това остава предизвикателство, защото оживелите може да не желаят или да не могат да бъдат интервюирани.

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР