Руското Министерство на промишлеността и търговията обяви конкурс за разработката

...
Руското Министерство на промишлеността и търговията обяви конкурс за разработката
Коментари Харесай

Русия ще похарчи 7.5 млрд. рубли за 32-ядрен процесор

Руското Министерство на индустрията и търговията разгласи конкурс за създаването на нов 32-ядрен процесор " Эльбрус ", излиза наяве от уеб страницата за държавни поръчки. Изпълнителят ще получи 7.5 милиарда рубли (€83 млн.) за основаването на повсеместен микропроцесор за изчислителни системи от класа на високопроизводителните сървъри, складове за данни от най-високо равнище на продуктивност и суперкомпютри.

" Эльбрус-32С " би трябвало да има продуктивност от тера- и петафлопов диапазон. Процесорът ще се употребява за промишлени и специфични системи, институциите на Руската академия на науките, авиокосмическия бранш, атомната енергетика и изкуствения разсъдък. Диапазонът на работни температури би трябвало да бъде сред -60 и +90 градуса.

Според изискванията на състезанието изпълнителят ще би трябвало да притегли към създаването дребни предприятия или обществено насочена нестопанска организация в размер на 15% от цената на контракта или самичък да дава отговор на тези условия.

В началото на годината стана ясно, че към този момент има покупател на компютри въз основата на съветския процесор " Эльбрус ". Това са " Российские железные дороги ", които ще закупят техника на стойност 1.08 милиарда рубли (близо €12 млн.). Поръчката е за 15 000 компютъра.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР