Руското министерство на отбраната (МО) продължава да реагира непропорционално на

...
Руското министерство на отбраната (МО) продължава да реагира непропорционално на
Коментари Харесай

ISW: Руските успехи на фронта - между истината и пропагандата

Руското министерство на защитата (МО) продължава да реагира непропорционално на лимитираните набези на съветска територия. С което евентуално ще покаже убеденост и подготвеност в способността му да реагира на хипотетични закани. То  разгласява втора актуализация за нападението на границата на Шебекино, Белгородска област от 1 юни, като значително се концентрира върху навременността и обсега на съветския отговор на нападението.

МО твърди, че спомагателни детайли от съветския Западен боен окръг са подсилили граничната зона в границите на един час след началото на офанзивата и са нанесли тежки въздушни, артилерийски и огнехвъргачни удари против нападащите елементи и техните запаси. Министерството на защитата твърди, че общо над 135 души и 35 транспортни средства са направили нападенията и че разнообразни съветски отбранителни старания - в това число огън с дребни оръжия и мини - са отблъснали нападенията.

Това се споделя в дневния разбор за обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

По-късно Министерството  поздрави командира на неизяснен мотострелкови батальон, подполковник Александър Никитин, за ръководенето на отбранителните старания. Това евентуално ще предотврати опитите да се припише " успеха ", реализирана от граничната защита на Белгород, на съветския генерал-полковник Александър Лапин, както направи осведомителното пространство по време на нападението на 23 май.

Фиксирането на съветското МО върху представянето на съветските сили и съветското военно командване като способни бранители на Русия евентуално отразява вътрешното и по-широко безпокойствие в осведомителното пространство по отношение на идната украинска контраатака, както и всевъзможни отекващи осведомителни въздействия от всевъзможни провали в отбраната против украински контраатаки.

Някои съветски блогъри не престават да употребяват обстановката в Белгородска област, с цел да подлагат на критика съветското управление, до момента в който други омаловажават последните набези. Блогър, обвързван с " Вагнер ", да вземем за пример съобщи, че съветското МО не третира Белгородска област като съветска територия и твърди, че единствено прибавя към листата на обитаемоте места, наранени от украински обстрел.

Блогър прикани съветските сили да унищожат все по-добре оборудваните украински сили в техните пунктове за разполагане по границата и да не лъжат в отчетите си за обстановката в региона. Някои блогъри обявиха, че съветските сили са дали отговор добре на нападенията, които съгласно тях са просто терористични офанзиви, ориентирани към основаване на психическо влияние, а не към обезпечаване на съответни териториални цели.
 Две дами са починали при следващ обстрел на Белгородска област Обновена
Две дами са починали при следващ обстрел на Белгородска област

Руската опозиция упреква управляващите, че са удари граждански автомобил по простъпка

Руските сили нанесоха поредна серия от удари против Украйна с крилати ракети и ирански дронове в нощта на 1 против 2 юни. Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили са изстреляли 15 ракети Х-101/555 по град Киев от аероплан Ту-95 над Каспийско море и че украинската Противовъздушна отбрана е унищожила всичките 15 ракети. Украинските сили свалили всичките 21 дрона Shahed 131/136 , които съветските сили са изстреляли в Киев от Южна Украйна.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат съобщи, че съветските сили се пробват да нападат по нетипични модели и в непредвидени моменти, с цел да заблудят украинската противовъздушна защита, само че все пак новодоставените системи за противовъздушна защита разрешават на украинските сили да смъкват всички съветски ракети, летящи по балистична траектория.

Ръководителят на взаимния пресцентър на украинските южни сили Наталия Хуменюк съобщи на 2 юни, че украинската противовъздушна защита е свалила съветски дрон над Николаевска област по време на ударите през нощта на 1 против 2 юни.
 Крилати ракети и дронове летят и тази нощ по Киев
Крилати ракети и дронове летят и тази нощ по Киев

Комбинирана офанзива от ирански дронове вид " Шахед " и крилати ракети

Началникът на Главното организационно-мобилизационно ръководство на Генералния щаб на Русия генерал-полковник Евгений Бурдински заяви, че съветската войска ще образува два нови военни окръга и други нови формирования до края на 2023 година Военните комисариати на съветското Министерство на защитата (МО) Списание " Русия " разгласява публикация на Бурдински в изданието си от юни 2023 година, в която той декларира, че е належащо съветските сили да основат Московски и Ленинградски военни окръзи и да провеждат и окомплектоват нови общовойскови и въздушни армии, армейски корпус, Азовски военноморски район формирование, пет дивизии и 26 бригади през 2023 година

Бурдински акцентира, че главната организационна задача за МО остава наборът на работа по контракт и провеждането на наборната работа. Той не обясни по какъв начин съветските военни възнамеряват да съберат нужния личен състав и съоръжение , нужни за образуването на тези нови формирования и не е ясно дали изказванията на Бурдински са предопределени да съставляват формален краен период на Министерството на защитата за основаването на новите формирования.

Изявленията на Будински евентуално имат за цел да показват още веднъж и да засилят непрекъснатите оферти на съветския министър на защитата Сергей Шойгу за доста разширение на съветската войска. На 21 декември 2022 година Шойгу направи серия от обществени оферти в колегията на Министерството на защитата, ориентирани към доста увеличение на числеността на съветската войска, което включва възобновяване на Московския и Ленинградския военни окръзи, както и образуването на нов армейски корпус.
 Шойгу ходил на фронта в Запорожка област
Шойгу ходил на фронта в Запорожка област

Сменен е командирът на войсковата група " Изток "?

Шойгу предложи съветските въоръжени сили да усилят числеността си до 1,5 милиона военнослужещи, в това число и 695 000 военнослужещи по контракт, само че не уточни периоди за нито едно от предложенията си.

Шойгу предложи и увеличение на наборната възраст -  мярка, която съветските управляващи взеха решение да ползват поетапно в продължение на три години, вместо до края на годината.

Създаването на два военни окръга и тези формирования е значимо начинание и сегашните старания на съветското МО за генериране на сили не демонстрират, че МО има намерение да генерира нужния брой персонален състав за осъществяване на тези задания до края на 2023 година

Както блогър, обвързван с Кремъл, по този начин и Игор Гиркин, разгорещен националист, все по-критичен към Кремъл, се усъмниха от кое място Министерството на защитата възнамерява да придобие личен състав и съоръжение, с цел да сътвори тези нови обединения.

Гиркин съобщи, че 26 бригади ще изискват 80 000 души личен състав,  приблизително прецизен брой, в случай че бригадите се образуват в цялостен състав с 3000 души личен състав на бригада.

Гиркин добави, че пет дивизии ще изискват още 40 000 чиновници и твърди, че Министерството на защитата ще би трябвало да организира още една мобилизационна вълна, с цел да генерира нужните почти 120 000 чиновници.

ISW по-рано оцени, че съветският президент Владимир Путин евентуално се колебае да стартира нова мобилизационна вълна и че настоящите старания на Министерството на защитата за генериране на хибридни сили за набиране на договорна работа и крипто готовност са ориентирани към отбягване на такава мобилизационна вълна.

Малко евентуално е съветското министерство на защитата да вкара някое от дълготрайните оферти на Шойгу за преструктуриране и разширение на въоръжените сили до края на 2023 година с допустимо изключение на възобновяване на Московския и Ленинградския военни окръзи.

Руските източници наподобява пренасочват дебата по отношение на приписването на отговорността за дребномащабни тактически триумфи в региона на Бахмут към продължаваща настъпателна интервенция за завладяване на Маринка, малко, съвсем изравнено населено място, където съветските сили се борят да напреднат от началото на пълномащабно навлизане в Украйна. Известен съветски блогър съобщи, че в съветското осведомително пространство има разногласия кой е поел повече надзор над Маринка, макар че съветските сили към момента не са завладяли изцяло селището.

Блогър, обвързван с " Вагнер ", твърди, че детайлите на 150-та и 20-та мотострелкови дивизии (8-ма общовойска войска, Южен боен окръг) и Донецката национална република (ДНР) са главно виновни за триумфите към Маринка.  Блогърът твърди, че 100-та бригада на ДНР, батальон " Спарта " и оперативно-тактически бойни формирования " Каскад " и " Русич " също заслужават отговорност за триумфите към Маринка.

Тези полемики по отношение на отговорността съответстват с идването на чеченските сили, с цел да поемат отговорността за Донецкия фронт и да завършат завладяването на Маринка и други селища в региона.

Тези полемики евентуално са ориентирани към подкопаване на способността на Кадиров да употребява всевъзможни следващи тактически придобивки, с цел да издигне позицията си и да вкара още веднъж паравоенните си сили като съществена нередовна настъпателна мощ след кулминационната точка на силите на Вагнер и тяхното евакуиране от фронтовите линии.

Много нередовни формирования , най-вече сили на ДНР, са служили на фронта в Донецк и може да недоволстват от опита на Кадиров да поеме отговорност за триумфа след месеци на изтощителни офанзиви.
 ISW: Расте спорът сред
ISW: Расте спорът сред " Вагнер " и " Ахмат "

Това се споделя в дневния разбор за обстановката в Украйна на Института за проучване на войната

Тази полемика към Маринка също съответствува със съгласуваната офанзива от страна на чеченските командири против финансиста на " Вагнер " Евгений Пригожин, която породи диспути сред чеченските командири и командирите на ЧВК за това кои сили са били по-успешни в борбите в Украйна.

Пригожин постоянно акцентира заслугата си за тактическите победи към Бахмут по време на офанзивата за завладяване на града, с цел да се застъпва за повече доставки и увеличение на въздействието.

Други нередовни сили може да се пробват да повторят тази осведомителна акция в Маринка и на други места в Украйна и евентуално се състезават между тях за предстоящата отзивчивост от страна на Кремъл. Превземането на Бахмут, макар че не предлага никакви оперативни преимущества, разреши на Кремъл да показа съветска победа, въпреки и единствено краткотрайно, на съветската общност. Превземането на Маринка, населено място с предвоенно население от 10 000 души и без тактическо или оперативно значение, евентуално би донесло най-вече незначителна осведомителна изгода за Кремъл. Руските сили са напреднали на по-малко от 2 км от следената от 2014 година територия към Маринка от началото на пълномащабното навлизане, което допуска, че целият този диалог е несвоевременен.
 Блинкън за стратегическия неуспех на Русия
Блинкън за стратегическия неуспех на Русия

Когато един свободен народ като украинския има зад тила си поддръжката на свободните народи по света - които признават свободата си - техните права и сигурност са неразривно свързани, силата, която имат, не е просто голяма - тя е неудържима

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи на 2 юни, че апелите за преустановяване на огъня са неприемливи , тъй като те ще замразят съществуващите линии и ще разрешат на Путин да консолидира контрола върху окупираните региони и да се приготви за бъдещи офанзиви против Украйна.

Блинкън означи, че войната е стратегически неуспех за Русия и че Русия е в по-зле във военно, икономическо и геополитическо отношение, в сравнение с преди началото на нейната пълномащабна инвазия - всичко това опонира на по-широките стратегически цели на съветския президент Владимир Путин. Блинкен означи, че войната подкопава доста от по-широките цели на Путин, в това число делене на НАТО, поощряване на партньорство с Китай и подсилване на съветската войска. Блинкен съобщи, че съветските сили в Украйна са претърпели 100 000 убити и ранени " в месомелачка, лично произвеждане " единствено през последните шест месеца. Блинкен съобщи, че Путин има вяра, че може да надживее Украйна и нейните поддръжници, само че повтори, че НАТО остава ангажирана с поддръжката на Украйна, защото " Украйна в никакъв случай няма да бъде Русия ".

Украински източници не престават да оповестяват, че съветски кадети от висши военни академии се разполагат в региони покрай украинската граница в Руси я. Украинският общоприет щаб заяви на 2 юни, че съветското военно управление е решило да укрепи позициите покрай украинската граница в неуточнени западни съветски райони с 200 кадети от трети курс. Щабът заяви, че кадетите са били ситуирани в граничната зона под претекст за образование и са получили стрелково оръжие и гранатомети.

Украинският център за опозиция заяви на 24 май, че съветски кадети минават образование в пунктовете за дислокация на части от 4-та танкова дивизия (1-ва гвардейска танкова войска, Западен боен окръг) и 76-та десантно-щурмова дивизия в Курска и Брянска области.

Руските кадети от висшите военни академии неотдавна приключиха няколко месеца предварително и ISW смята, че силите евентуално целят да основават нови командири от по-ниско равнище и да запълнят празнините в съветския команден кадър. ISW към момента не е видял удостоверение за неотдавна приключили съветски висши военни академии, служещи в Украйна, нито сегашни кадети, работещи покрай украинската граница.

Руски блогъри обявиха на 2 юни, че съветските въздушно-космически сили са получили неизяснен брой новопроизведени щурмови самолети Су-34 от съветската Обединена самолетостроителна корпорация.

Един блогър твърди, че Новосибирският цех за авиационно индустриално обединяване, един от най-големите производители на аерокосмическа техника в Русия и дъщерно сдружение на компанията Sukhoi, е създал партидата от самолети Су-34.

Пригожин съобщи на 2 юни, че е наел 300 чиновници от Кировска област, откогато отвори център за набиране на личен състав там през март 2023 година

Пригожин също по този начин съобщи, че е набрал от 800 до 900 пандизчии от Кировска област по време на акцията си за набиране на пандизчии от есента на 2022 година до февруари 2023 година

Руските окупационни управляващи не престават принудително да транспортират украински деца в Русия под прикритието на схеми за здравна рехабилитация. Председателят на окупационното държавно управление на Херсонска област Андрей Алексеенко съобщи на 2 юни, ч е съветски лекари са открили, че 8000 деца се нуждаят от здравно лекуване в Русия, откакто са направили цялостна здравна евакуация на деца в окупираната Херсонска област.

Алексеенко твърди, че 500 деца към този момент са били подложени на безвъзмездни интервенции във високотехнологични съветски лечебни заведения.

Руските управляващи не престават да ускоряват ограниченията за паспортизация на жителите на окупираните територии.

Украинският общоприет щаб заяви на 2 юни, че съветските управляващи в Херсонска област са оповестили 1 септември 2023 година като краен период за жителите да получат съветски паспорти и да подадат наложителни писмени отводи за техните украински паспорти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР