Руското енергийно министерство настоява за намаляване на обемите за държавна

...
Руското енергийно министерство настоява за намаляване на обемите за държавна
Коментари Харесай

Руското енергийно министерство иска намаляване на държавната помощ за ВЕИ за периода 2025 - 2035 години

Руското енергийно министерство упорства за понижаване на размерите за държавна поддръжка за развиването на възобновими енергийни източници (ВЕИ) за интервала от 2025 до 2035 години. Това е съобщил министъра на енергетиката на Русия Николай Шулгинов по време на съвещание на комисията по икономическа политика на Съвета на федерацията.

„ Министерство на енергетиката поддържа програмата за възобновима енергетика. Единствено настояваме за понижаване на размера на поддръжка, защото през днешния ден компетентността за произвеждане на съставни елементи и съоръжения към този момент е създадена и доставките за експорт към този момент са в ход. Но би трябвало да се има поради, че всичко това се отразява и на потребителите, защото през днешния ден е невероятно да се обезпечи развиването на възобновими енергийни източници без спомагателни енергийни такси “, е отбелязал Шулгинов, представен от ТАСС.

По думите на министъра през 2020 година е бил въведен освен това рекорден размер от ВЕИ-мощности – от порядъка на 1 ГВт.

По-рано стана известно, че Министерство на енергетиката на Русия е направило предложение за понижаване на поддръжката за развиване на възобновимата енергетика в Русия с 30 % до 305,93 милиарда рубли през 2035 година за задържане на цените на електрическата енергия в границите на инфлацията. Министерството е намалило целевият индикатор за въвеждане на ВЕИ-мощности от 2,5 до 1,8 ГВт слънчеви мощности от 3,5 до 2,7 ГВт вятърни централи.

Мерките за държавна поддръжка за строителството на обекти, работещи на основата на възобновими източници на сила, предполагащи възвръщаемост на вложенията с обезпечена облага работят до 2024 година, само че изборът на планове по тази стратегия към този момент е на практика приключен.

Правителството по-рано взе решение да продължи и след 2024 година с 10 години програмата за поддръжка на строителството на ВЕИ-мощности, само че параметрите на новата стратегия още не са одобрени.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР