Руско нападение срещу село Хроза, югоизточно от Харков, уби най-малко

...
Руско нападение срещу село Хроза, югоизточно от Харков, уби най-малко
Коментари Харесай

Руски въздушен удар уби 51 на погребение в Украйна

Руско нахлуване против село Хроза, югоизточно от Харков, умъртви минимум 51 души, в това число шестима -годишно момче.

Местните участваха на пробуждане на локален гражданин, когато ракета удари в 13:15 локално време (15:15 BST). < /p>

Министерството на защитата на Украйна сподели, че в региона няма военни цели - единствено цивилни.

Харков районният началник Олег Синегубов разказа офанзивата като едно от „ най-кървавите закононарушения “ в района.

Той удостовери, че всички починали са поданици на селото, което през 2020 година население от към 501 души, което значи, че единствено днешният обстрел умъртви 10% от популацията.

" От всяко семейство, от всяко домакинство имаше хора, които участваха, " Украинският вътрешен министър Игор Клименко сподели.

Купянск регион - към който селото е част - е бил на предната линия на конфликти сред съветските и украинските армии от времето на Владимир Путин стартира своята пълномащабна инвазия през февруари предходната година.

Това беше главен център за доставки за съветските сили при започване на войната, само че Киев си го завладя през септември 2022 след месеци борби.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски дефинира офанзивата като „ брутално съветско закононарушение “.

" Русия се нуждае от тази и сходни терористични офанзиви единствено за едно нещо: да трансформира своята геноцидна експанзия в нова норма за целия свят “, сподели той в Telegram. министърът сподели, че при нападението е употребена ракета „ Искандер “, само че Би Би Си не съумя да ревизира без значение това изказване.

Русия бомбардира селото, до момента в който господин Зеленски участва на Европейския среща на върха на водачите в Гранада, Испания.

Там шефът на външните работи на Европейския съюз Жозеп Борел предизвести, че политическите битки заплашват способността на Съединени американски щати да финансират украинския военни.

Неотдавнашна бюджетна договорка в Конгреса на Съединени американски щати не включваше финансиране за Украйна.

Г-н Борел сподели, че нито една европейска страна няма да може да компенсира празнината, оставена от загубата на американска поддръжка.

„ Може ли Европа да запълни празнината, оставена от Съединени американски щати? Е, сигурно Европа не може да размени Съединени американски щати “, сподели той.

В четвъртък господин Зеленски изиска от европейските водачи повече противовъздушни отбранителни ракети и сподели, че други страни могат да благодарят на Украйна за отбраната им от съветска експанзия.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР