Путин и Ким си подариха пушки при среща и руска космическа ръкавица

...
Руският Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун си
Коментари Харесай

Руският Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун си подариха пушки, когато се срещнаха в космически център през седмицата на Русия, каза Кремъл, а руският лидер подари на колегата си от Пхенян и ръкавица от скафандър на космонавт.

Пътувайки на борда на своя брониран влак от Северна Корея, Ким се срещна с Путин в сряда на космодрума Восточний в района на Амур в руския Далечен изток, където двамата лидери се поздравиха топло с 40-секундно ръкостискане.

Запитан дали двамата са си разменили подаръци, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в четвъртък, че Путин е подарил на Ким висококачествена руска пушка и ръкавица от скафандър, „който е бил в космоса няколко пъти“.

На свой ред Ким даде на Путин пистолет, произведен в Северна Корея, наред с други подаръци, каза Песков.

Руският президент „подари [на Ким] пушка от наше производство с най-високо качество. В замяна той също получи пушка, произведена в Северна Корея“, каза Песков.

Путин проявява силен интерес към живота на открито и лова, публикувайки многобройни снимки, на които през годините е участвал в дейности на открито в руската провинция с други висши служители.

Москва също потвърди в четвъртък, че Путин „с благодарност е приел поканата на Ким“ да посети севернокорейската столица Пхенян, която държавната телевизия на Северна Корея съобщи по-рано.

Песков каза, че Москва първо ще „бързо се подготви“ да изпрати руския външен министър Сергей Лавров в Пхенян, като пътуването му се очаква през октомври, преди да може да бъде организирано посещение на Путин.

Това ще бъде второто посещение на Путин в Северна Корея. За последно той посети през юли 2000 г., за да се срещне с покойния баща на Ким Ким Чен Ир, само месеци след като беше избран за президент. Ким последно посети Русия през 2019 г.


Докато Путин се върна в Москва след срещата им в сряда, посещението на Ким се очаква да продължи още няколко дни, казаха от Кремъл.

В петък Ким пристигна в руския далекоизточен град Комсомолск на Амур, за да посети завод, където се произвеждат руски бойни самолети, съобщи руската държавна агенция ТАСС.

ТАСС съобщи, че Ким е бил посрещнат от областния управител и други официални лица на червен килим на жп гарата в града. След това той беше отведен в авиационния завод в Комсомолск на Амур, който произвежда най-модерните руски бойни самолети, включително Су-35 и Су-57, каза ТАСС.

Руската държавна информационна агенция РИА Новости публикува видео, което показва как бронираният влак на Ким влиза в гарата Комсомолск на Амур, докато севернокорейски служители чакат до специално изградена рампа и червен килим. Малко след това неговият конвой напусна гарата, за да посети завода за самолети.

Путин каза по-рано пред руската държавна телевизия, че Ким ще пътува и до Владивосток, за да види Тихоокеанския флот на Русия, университет и други съоръжения.

В Северна Корея държавните медии похвалиха срещата на Ким с Путин като „историческа“.

Южнокорейските медии съобщиха, че служители в Сеул следят дали Северна Корея и Русия ще обявят съвместни военни учения след срещата на двамата лидери.


Нараства загрижеността относно засиленото военно сътрудничество между Москва и Пхенян, тъй като делегациите на Путин и Ким включват висши военни фигури.

Говорителят на Министерството на отбраната на Южна Корея Jeon Ha-kyou каза, че "има многобройни подобни прогнози" относно по-близки военни връзки между Путин и Ким.

„Имайки предвид тази възможност, [ние] ще продължим да я следим отблизо“, каза говорителят, според южнокорейската информационна агенция Yonhap.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР