Руският телекомуникационен оператор Мегафон опрощава дълга на орлицата Мин, който

...
Руският телекомуникационен оператор Мегафон опрощава дълга на орлицата Мин, който
Коментари Харесай

Руски телеком опрощава дълга на орлица, разорила сибирски учени със скъпи смс-и

Руският телекомуникационен оператор Мегафон опрощава дълга на орлицата Мин, който тя натрупала със скъпи смс-и от Иран, изпратени от датчика й за следене, до момента в който взела участие в орнитоложки план за следене на степните орли, съобщи ТАСС.

Компанията също така създава преференциални цени за Центъра за реабилитация на дивите животни в Новосибирск, които ще регистрират особеностите на миграцията на птиците.

Проект на сибирски орнитолози за следене на степните орли бе заплашен от преустановяване, откакто една от птиците отлетяла до Иран, откъдето учените почнали да получават стотици скъпи смс известия с координатите й.

В плана вземат участие 13 орли, на всеки от които е прикован сензор за следене. На ден се вършат общо 12 замервания, данните за придвижването се архивират и по-късно се изпращат с смс-и до централата на учените, незабавно щом птицата попадне в обсега на информационна мрежа. Орнитолозите се надявали, че след отмора в Казахстан орлицата Мин ще се върне в Русия и едвам по-късно ще се насочи към Иран, Саудитска Арабия и Египет. Оказало се обаче, че тя има други проекти.

Всяко известие коства на центъра 49 рубли (0,69 евроцента). В резултат парите за плана свършили доста бързо и орлите съумели да " усвоят " бюджета за цялата година за единствено девет месеца и половина, предава Българска телеграфна агенция.

Сега учените са принудени да събират пари за плана в интернет. Те са почнали дарителска акция, приходите от която ще бъдат разпределени сред всички птици. В подмяна всички искащи ще могат да наблюдават дружно с учените придвижването на степните орли.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР