Руският президент Владимир Путин заяви днес, че военната операция на

...
Руският президент Владимир Путин заяви днес, че военната операция на
Коментари Харесай

САЩ и Великобритания разследват евентуална употреба на химическо оръжие в Мариупол

Руският президент Владимир Путин съобщи през днешния ден, че военната интервенция на Москва в Украйна без подозрение ще реализира, по думите му, " благородните си цели ". Съединените щати и Англия проверяват възможна приложимост на химическо оръжие в обсадения от руснаците Мариупол. Според представител на Европейската комисия, данните за употребявано химическо оръжие в града към този момент остават непотвърдени.

Кадри, публикувани от украинския батальон " Азов " демонстрират удари против съветско военно съоръжение по улиците на Мариупол. Според " Азов ", които отбраняват града, съветски дрон е разпръснал тоскично вещество върху военни и цивилни и те са получили дихателни проблеми. В Туитър се появи известие на украинска депутатка за евентуално употребявано химическо оръжие в Мариупол.

" Окупаторите направиха изказване, с което удостоверяват, че се готвят за нов стадий в терора си против Украйна и нашите бранители. Един от представителите на нашествениците сподели, че обмислят потреблението на химическо оръжие против бранителите на Мариупол. Ние го одобряваме доста съществено ", сподели украинският президент Зеленски.

Британските и американските служби ревизират информацията. Всички варианти са на масата в отговор на приложимост на химическо оръжие от Русия в Украйна, увери публично Лондон. Битката за Мариупол е в решителен стадий. Украинските сили в града управляват само региона на металургичния комбинат " Азовстал ", оповестява Ройтерс.

Превземането на Мариупол би осигурило на съветските сили сухоземен кулоар сред анексирания Крим и Донбас.

От няколко дни съветската войска нападна Харков интензивно със самолети, ракети и артилерия. Сражения се водят и край Херсон и Николаев. Западни представители считат, че в идващите 2-3 седмици боевете в източна Украйна ще ескалират.



В същото време в Амурския край, където беседва с беларуския президент Лукашенко в Деня на космонавтиката, Владимир Путин съобщи, че конфликтът с антируските сили в Украйна е бил неминуем и е бил въпрос на време. Путин уточни задачите на по този начин наречената специфична военна интервенция.

" Целите са безусловно ясни, те са благородни и аз ги назовах първоначално, в първото ми обществено послание към страната - основната цел е помощ за хората в Донбас ".

В градчето Бородянка, на 50 километра от Киев не престават да търсят телата на починали украинци след съветското отдръпване от региона.Засега офциалните данни са за 1222 жертви.Броят им обаче нараства.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР