Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва и Анкара може

...
Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва и Анкара може
Коментари Харесай

Русия и Турция ще разработват високотехнологично оръжие

Руският президент Владимир Путин съобщи, че Москва и Анкара може да пристъпят към създаването и производството на високотехнологична военна техника, съобщи ТАСС.

" Ние изцяло можем да пристъпим към взаимно създаване и взаимно произвеждане на високотехнологична военна техника ", сподели Путин на конференция след договарянията с съветския президент Реджеп Тайип Ердоган, който му гостува в Москва.

Руският президент съобщи, че е разискал с турския си сътрудник тематиката за доставката в Турция на противовъздушни ракетни системи S-400 (на снимката), както и други сегашни и бъдещи планове за военно-техническо съдействие на двете страни.

" Обсъдихме положението на съдействието сред Русия и Турция във военно-техническата сфера, по-специално осъществяването на контракта за доставяне на Турция с противоракетни ракетни системи S-400 " Триумф ". Стана дума и за други сегашни и бъдещи планове в границите на военно-техническото съдействие ", сподели Путин на конференция след диалозите си с турския президент.

На общата конференция Ердоган пък съобщи, че покупката на S-400 от Русия е суверенно право на Турция. Ние към този момент сме подготвили пътна карта за осъществяване на договорката за S-400, направихме съответните стъпки, всичко към този момент е приключено, сподели турският президент.

Ако ние сме се договорили към този момент и сме подписали това съглашение, естествено ние ще продължим да се придвижваме напред. Това е наше суверенно право, това е наше решение, никой не може да желае от нас да се откажем от него, сподели той. Според Ердоган първите доставки на С-400 се чакат през юли, добавя Франс прес.

През ноември 2016 година стана известно, че Турция и Русия договарят за доставка на S-400. През септември 2017 година Москва удостовери сключването на контракта. Тогава Ердоган сподели, че към този момент е осъществено предплатено заплащане по контракта. Съединени американски щати към момента се пробват да попречат на Турция да закупи S-400, с цел да могат да продадат своите системи " Пейтриът ".

Американското държавно управление прикани Турция да избере сред съветските системи и американския изтребител F-35, който Турция също желае да купи. Съединени американски щати преустановиха предходната седмица краткотрайно доставката на Турция на съоръжение за тези самолети, само че образованието на турски водачи продължава.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР