Руският президент Владимир Путин загуби изборите в Залцбург, след като

...
Руският президент Владимир Путин загуби изборите в Залцбург, след като
Коментари Харесай

Там Путин загуби изборите

Руският президент Владимир Путин загуби изборите в Залцбург, откакто 1437-е съветски жители, дали своят вот в генералното консулство в австрийския град, поддържаха в болшинството си Владислав Даванков, а недействителните гласове бяха повече от тези за Путин. До обяд през днешния ден резултатите от гласуването в столицата Виена към момента не бяха оповестени – там макар дългите опашки изборната интензивност беше съвсем същата като през 2018 година, до момента в който в Залцбург гласоподаваха над пет пъти повече хора, измежду тях и доста руснаци, живеещи в Германия, заяви австрийската организация АПА.



По данни на съветската Централна изборна комисия (ЦИК) през вчерашния ден в генералното консулство в Залцбург са подадени 1437 бюлетини за гласоподаване: от тях 52,68% са били за условно демократичния кандидат-президент Даванков, 22,82% са били недействителни, а 21,09% – за Путин. На последните президентски избори през 2018 година в генералното консулство, което се намира на брега на река Залцах, правото си на глас бяха упражнили единствено 237 души. Драстичното нарастване се дължи най-много на руснаците в Германия, които след закриването на генералното консулство в Мюнхен взеха решение да гласоподават в прилежаща Австрия.

Официалните резултати от Залцбург за Даванков се покриват съвсем изцяло с тези от екзитпола на " самостоятелни деятели ", които през вчерашния ден правеха анкети пред секциите за гласоподаване във Виена и Залцбург. За претендента Путин самодейността Vote Abroad ( " Гласувай в чужбина " ) предстоящо беше дала за Залцбург по-ниски стойности, като ставаше дума за 8 %.



Избирателната интензивност във Виена остава на устойчиви нива – през 2018 година гласа си там са дали 2250 души, а през вчерашния ден те бяха 2278. При това във Виена имаше огромен напор след 12:00 ч. на последователи на Алексей Навални поради оповестената протестна акция " По пладне против Путин ", което в началото сътвори усещане за по-висока изборна интензивност. Живеещи в Австрия руснаци споделят, че не помнят в миналото да са се образували такива опашки от искащи да отидат до урните в съветското посолство, дълги по стотици метри. Наблюдатели изясняват чакането на някои хора по над пет часа, с цел да гласоподават, с бавните процедури – най-много инспекциите за сигурност и наложителното предаване на мобилните телефони на входа, което е отнемало време. Имало е и много хора, които са се възползвали от опцията да се видят с другари и в последна сметка не са стигнали до секциите за гласоподаване.

За разлика от Залцбург формалните резултати от Виена до обяд през днешния ден към момента не бяха качени на интернет страницата на ЦИК в Москва, а от съветското посолство не пожелаха да дадат информация за АПА. Поне съгласно " екзитполовете " на Vote Abroad Даванков води с 44 %, а Путин събира 7% от гласовете.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР