Руският президент Владимир Путин във вторник призова всички страни в

...
Руският президент Владимир Путин във вторник призова всички страни в
Коментари Харесай

Путин: Призовавам страните от Близкия изток да се отдръпнат от "катастрофален сблъсък"

Руският президент Владимир Путин във вторник прикани всички страни в Близкия изток да се въздържат от дейности, които биха провокирали нова борба, която той предизвести, че ще бъде изпълнена с пагубни последствия за района, заяви Кремъл, представен от Ройтерс.

Путин, който построи доста по-тесни връзки с Иран след изпращането на войски в Украйна през 2022 година, беседва с иранския президент Ебрахим Раиси по телефона за това, което Кремъл назова " ответни ограничения, подхванати от Иран ".

Иран изстреля дронове и ракети против Израел късно в събота като възмездие за израелския удар по консулството му в Дамаск на 1 април, при който бяха убити седем офицери от Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война, в това число двама висши командири.

Путин, в първия си обществено излъчен коментар за офанзивата на Иран, сподели, че главната причина за актуалната неустойчивост в Близкия изток е неразрешеният спор сред палестинците и Израел.

" Владимир Путин изрази вяра, че всички страни ще проявят рационална въздържаност и ще предотвратят нов кръг от борба, изпълнен с пагубни последствия за целия район ", споделиха от Кремъл.

" Ебрахим Раиси означи, че дейностите на Иран са били насилствени и лимитирани по своя темперамент ", споделиха от Кремъл. " В същото време той акцентира, че Техеран не желае по-нататъшна ескалация на напрежението.

Русия, която построи тесни връзки както с висшия водач аятолах Али Хаменей, по този начин и с арабски водачи като саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, неведнъж подлага на критика Запада, че подценява нуждата от самостоятелна палестинска страна в границите от 1967 година

" И двете страни обявиха, че първопричината за актуалните събития в Близкия изток е неразрешеният палестинско-израелски спор ", споделиха от Кремъл за диалога с Раиси.

" В тази връзка бяха доказани кардиналните подходи на Русия и Иран за неотложно преустановяване на огъня в линията Газа, облекчение на тежката филантропична обстановка и основаване на условия за политическо и дипломатическо споразумяване на рецесията.

Путин, който през 2022 година посети Хаменей, поздрави Раиси и всички мюсюлмани за края на свещения месец Рамазан.

Висши американски генерали споделят, че възходящите партньорства сред Русия, Китай, Иран и Северна Корея съставляват едно от най-опасните провокации пред Съединените щати през последните четири десетилетия.

Иран даде на Русия огромен брой мощни балистични ракети земя-земя и дронове, които Москва употребява в Украйна.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР