“Руският президент Владимир Путин трябва да бъде изправен пред съда

...
“Руският президент Владимир Путин трябва да бъде изправен пред съда
Коментари Харесай

Зеленски от Хага: Всички искаме да видим Путин тук

“Руският президент Владимир Путин би трябвало да бъде изправен пред съда поради неговата война в Украйна ”, съобщи украинският президент Володимир Зеленски по време на своето посещаване в Хага, където се намира Международният углавен съд (МНС), съобщи Ройтерс.

През март съдът издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин по обвинявания в депортиране на деца от Украйна и Европейската комисия съобщи, че в Хага ще бъде основан още един интернационален център за гонене на незаконната експанзия в Украйна.

" Всички ние желаеме да забележим тук в Хага различен Владимир, този, който заслужава да бъде осъден за незаконните си дейности тук, в столицата на интернационалното право. Сигурен съм, че това ще се случи, когато спечелим. Всеки, който провокира война, би трябвало да бъде изправен пред правораздаването ", означи Зеленски.

 

Миналата седмица той издаде заповед за арест на Владимир Путин

 

Русия, която не членува в МНС и отхвърля неговата пълномощия, отхвърля да е направила зверства по време на спора си с Украйна, който тя назовава " специфична интервенция за демилитаризиране на своята съседка ".

МНС сподели, че визитата на Зеленски е траяло по-малко от час, само че не даде детайлности какви тематики са били разисквани.

Според него това е невиждано

На излизане Зеленски, облечен в присъщите за него облекла в цвят каки, помаха на украинско семейство, застанало пред постройката на МНС и скандиращо " Слава на Украйна ".

Очаква се украинският президент, който е на първото си публично посещаване в страната, да произнесе тирада в Хага, озаглавена " Няма мир без правдивост за Украйна ".

След началото на съветската инвазия през 2022 година украинският водач посети няколко задгранични столици, в това число Лондон, Париж и Вашингтон.

Нидерландия е мощен покровител на Украйна и предишния февруари нидерландският министър председател Марк Рюте съобщи, че не изключва каквато и да било военна поддръжка за Киев, стига тя да не въвлече НАТО в спор с Русия.

Тази заповед може да се отрази на пътуванията на съветския президент в чужбина

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предишния февруари съобщи, че в Хага ще бъде основан интернационален център за гонене на незаконната експанзия в Украйна.

МНС може да преследва геноцид в Украйна, само че няма пълномощия по обвиняванията в незаконна експанзия от страна на Русия там, показва Ройтерс. Организация на обединените нации дефинира незаконната експанзия като " инвазия или офанзива от страна на въоръжените сили на страна (на) територията на друга страна, или каквато и да било военна окупация ".

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР