Руският президент Владимир Путин този път разигра нещата по друг

...
Руският президент Владимир Путин този път разигра нещата по друг
Коментари Харесай

АП: Ходовете на Путин не оставят голям избор на опозицията

Руският президент Владимир Путин този път разигра нещата по различен метод.

Вместо да разгласи намерено желанието си да удължи ръководството си, както направи през 2011 година, той предложи конституционни ремонти, с цел да наподобява, че дава повече власт на Народното събрание на Русия.

Вместо да разгласи това като приключен факт, съобщи, че народът би трябвало да се произнесе посредством гласоподаване.

И след това извърши светкавични и непредвидени промени в ръководството на Русия, поставяйки отпред на държавното управление не доста прочут служител без политически упоритости.

Путин разгласи промени, в което мнозина видяха тактика за оставането му на власт и след края на мандата му през 2024 година И препоръчаните конституционни промени, които може да му разрешат да остане на власт като министър-председател или началник на Държавния съвет, не провокираха кой знае какво публично отвращение.

Нито оставката на Дмитрий Медведев, съветския министър председател, който Путин бързо смени с малко известния началник на данъчната работа Михаил Мишустин.

Беше доста по-различно от случилото се през 2011-2012 година, когато напъните да се приготви връщането на Путин като президент попариха очакванията на руснаците за либерализация и провокираха всеобщи митинги в Москва.

Новият министър-председател Мишустин бе показан и окуражителен от държавни представители и коментатори като " ефикасен управител " с задоволителен опит в региона на финансите, който ще може да извади стагниращата съветска стопанска система от тресавището.

Много от руснаците може да видят в това позитивна смяна, а не комплицирана политическа композиция. Според изследване от петък на съветския държавен институт за изследване на публичното мнение ВЦИОМ 45 % от запитаните считат, че тези промени са отражение на откровеното предпочитание на Путин да промени съществуващата властова конструкция.

Но опозиционни водачи като Алексей Навални обявиха, че измененията не са това, което хората чакат. Путин се стреми " да остане доживотен едноличен водач " и да ръководи Русия като своя " благосъстоятелност ", поделена сред него и поддръжниците му, написа в Туитър Навални.

Обявените промени по никакъв метод не взимат поради същинските упования на руснаците, сподели съратничката на Навални Любов Собол.

" Хората желаят да се постави завършек на корупцията, хората желаят възстановяване на виталния си стандарт. Искат промяна на здравната система, безпокоят се от пенсионната промяна. Нищо няма да се направи по нито едно от тези претенции ", сподели Собол пред Асошиейтед прес.

Сходно звучи и изявлението на Владимир Милов, опозиционен политик. Руснаците са склонни да преглътнат краткотрайно утежняване на изискванията на живот, в случай че виждат капацитет за предстоящ напредък, само че обръщението на Путин демонстрира, че той не се интересува от това, съобщи Милов.

" Сега това е главният спор сред Путин и обществото ", сподели той. " Обществото не може да чака нов стопански напредък, а Путин не го е грижа, той е ангажиран с други неща. Но в един миг това ще се върне като бумеранг ", добави Милов.

Въпреки всичко малко евентуално е оповестените конституционни промени да провокират нова вълна от митинги.

" В последно време всички митинги ставаха след изблик на дълго трупано възмущение, който е провокиран от нещо. Промяната на конституцията е малко евентуално да бъде подобен катализатор ", сподели Милов.

Денис Волков, социолог от самостоятелния социологически център " Левада ", съобщи, че измененията в областта на ръководството са толкоз неразбираеми, че е малко евентуално да провокират публичен яд.

" Не е ясно какво става. За президентско ръководство ли става дума? За някакъв различен управнически орган ли? Не е ясно от какво тъкмо би трябвало да изразят неодобрение хората ", сподели той. " Трудно е да се стачкува против нещо, което е неразбираемо ", добави Волков.

Социологът означи, че през 2011-2012 година рейтингът на Путин е бил много по-нисък - повече от половината от хората се желали той да си тръгне. " Точно в този момент няма ентусиазъм за промяна на водача на страната ", сподели Волков.

Остава и въпросът дали опозицията ще бъде в положение да активизира хората за митинг. Миналата година Кремъл усили натиска върху деятели и политици, затрупвайки ги със солени санкции и изтощавайки ги с арести и процеси.

Срещу Собол и други съратници на Навални са формирани няколко наказателни каузи. Собол сподели, че дължи на страната над 400 000 $ санкции и чака да бъдат наложени нови санкции на дейци на опозицията. " Има огромна възможност тази година политическият напън върху нас да продължи ", съобщи тя.

Въпреки всичко Собол се зарече опозицията да продължи битката, като стачкува, оспорва дейностите на държавното управление в съда и изобличава корумпирани служители.

В четвъртък Навални съобщи в обява в интернет, че брачната половинка на Мишустин е спечелила към 12 милиона $ през последните девет години съгласно данъчните й заявления, въпреки че в никакъв случай не е имала или управлявала бизнес. Той изиска отговори от Мишустин и твърди, че става дума за корупция.

Дмитрий Гудков, някогашен народен представител, а в този момент опозиционен политик, счита, че е доста евентуално да има предварителни парламентарни избори, защото по думите му Кремъл ще желае те да са тази, а не идната година.

" Те бързат и желаят (да прокарат препоръчаните конституционни поправки) при настоящия парламент, който изцяло управляват ", сподели той. " Ясно е, че това трансформира тактиката ни ", съобщи Гудков /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР