Руският президент Владимир Путин се срещна днес с военния лидер

...
Руският президент Владимир Путин се срещна днес с военния лидер
Коментари Харесай

Либийският маршал Хафтар се срещна в Москва с президента Путин и министъра на отбраната Шойгу

Руският президент Владимир Путин се срещна през днешния ден с военния водач на Източна Либия Халифа Хафтар, заяви за ТАСС пресслужбата на Кремъл. 

Според представителя на Кремъл Дмитрий Песков Путин и Хафтар са разискали " ситуацията в Либия и района ", означават Ройтерс и Българска телеграфна агенция. 

По-рано през днешния ден Либийската национална войска (ЛНА) съобщи, че при визитата си в Москва нейният началник се е срещнал с Путин, както и с съветския министър на защитата Сергей Шойгу. 

По думите на ръководените от Хафтар сили по време на визитата му в Русия са били страните са разговаряли за ситуацията в Либия и са били разисквани " двустранните връзки, методите за тяхното подсилване и развиване, както и въпроси от съвместен интерес ". 

Либийският маршал Халифа Хафтар, считан за мощния човек на Източна Либия, дойде на посещаване в Русия на 26 септември, с цел да разиска с съветски представители обстановката в Либия и двустранните връзки, съобщи Франс прес, като се базира на Либийските въоръжени арабски сили, ръководени от Хафтар. 

Висшият боен бе признат от съветския заместител министър на защитата Юнусбек Евкуров, който е някогашен началник на съветската република Ингушетия, населявана главно с мюсюлмани. 

" Развитието на обстановката в Либия, двустранните връзки и методите за тяхното развиване, както и въпроси от общ интерес са в дневния ред на визитата на маршал Хафтар ", се споделя в известието на неговите сили. 

Евкуров на няколко пъти посети Източна Либия и там се срещна с Хафтар. Последната им среща датира от 17 септември и се състоя в генералния щаб на силите на Хафтар в Бенгази, няколко дни след пагубните наводнения в Източна Либия, лишили живота на хиляди хора. 

Русия от няколко години води дипломатическа атака в Африка, с цел да измести оттова обичайните западни сили. От началото на съветската инвазия в Украйна Русия удвои напъните в тази тенденция. 

Москва поддържа тесни връзки с маршал Хафтар, който прибягна до наемниците от съветската ЧВК " Вагнер " в несполучливия си опит да превземе Триполи от април 2019 година до юни 2020 година Този неуспех бе последван от съглашение за преустановяване на огъня със силите на интернационалното прието либийско държавно управление. 

Военна комисия следи за осъществяването на съглашението. Тя е формирана от петима военни от всеки от двата лагера. Но от този момент стотици членове на " Вагнер " остават дейни в Източна Либия, зона в която има петролни терминали, и в Южна Либия, след отпътуването на част от силите им там към Мали или към Украйна. 

В Либия, обхваната от безпорядък, има две държавни управления - едното е в Триполи, а другото в Бенгази. Само това в Триполи е прието интернационалната общественост. Другото е обвързвано с маршал Хафтар.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР