Руският президент Владимир Путин се опитва да препродаде войната си

...
Руският президент Владимир Путин се опитва да препродаде войната си
Коментари Харесай

Путин се опитва да препродаде войната си като антитерористична

Руският президент Владимир Путин се пробва да препродаде войната си против Украйна като антитерористична, откакто не съумя да я докара до сполучлив край като антинацистка и отечествена.

За това свидетелстват днешният масиран ракетен обстрел на Киев и цяла Украйна и формалното пояснение на Путин за него. 

Едва ли някой в демократичния свят би " купил " новата теза от паралелния свят на съветската агитация. Нейният основен получател е вкъщи. 

И колкото и неуместно да звучи претенцията за антитероризъм от страна, която съвсем осем месеца избива спокойно население у съседите си с военни средства, тя заслужава анализ от позиция на възможните ѝ цели.

Тази война буди възходящо неодобрение в Русия, както измежду популацията, по този начин и измежду елита. Тя се нуждае от нова легитимност. Кремъл търси аргументи за следващата тактическа промяна и за противопоставяне на рецензиите и унинието.

Първо войната, т.е. " специфичната военна интервенция ", както към момента я назовава публична Москва, имаше за цел да " денацифирица и демилитаризира " Украйна. Тази цел се провали с гръм и тропот след съветските провали край Киев, Суми, Чернигов. Нацистки следи след себе си оставиха " денацификаторите " с всеобщите убийства в Буча, Ирпин, Мариупол и на още десетки места, където украинците откриват всеобщи гробове.

После задачата мутира в " освобождение " на Донбас и пробутване на сухопътен кулоар от Източна през Южна Украйна, та чак до сепаратисткото Приднестровие в Молдова. И тя се провали, изключително измежду разгрома на съветската Първа гвардейска танкова войска край Харков и продължаващото сполучливо украинско контранастъпление към Донбас. 

Масовото бягство на руснаци от мобилизацията в родината им (около 700 000 я напуснаха за дни) и съобщенията за нови провали на изток и на юг, за неприятна дисциплинираност и нисък военен дух, отвориха пътя на немислими до неотдавна рецензии против " интервенцията " на най-високо, в това число политическо и медийно, равнище. 

Не помогнаха измислените " референдуми " за присвояване на нови украински територии и тържественото им присъединение към Русия " вечно ". Не помогнаха, тъй като Украйна продължи да си връща окупирани земи, а матушка Рус - безчовечен да ги бомбардира, да вземем за пример Запорожието.

Днес би трябвало нова мотивация за популацията и военните и тласък за консолидация на елита към безсмислената, незаконна и вървяща към катасрофа за Русия война.

И ето благородна причина - опасността от тероризъм. Путин го приписа на украинските секрети служби. Руските им аналози за два дни разкриха и даже арестуваха терористични кафези, които си признали, че пробвали да взривят " Турски поток " и АЕЦ Курск в граничната с Украйна Курска област. " Не можем да не отговорим ", декларира Путин и подрежда серия от въздушни удари по обитаеми места, гражданска инфраструктура и енергетика в Украйна. 

Подтекстът е транспарантен - който се разгласи срещу войната, оказва помощ на терористи и не просто на терористи, а на терористи, които са се прицелили в Русия. Това развързва юридически, политически и морално ръцете на Кремъл за все по-драстично държание, в това число и вкъщи.

Нещо повече - близкото минало познава най-малко две интернационалните антитерористични обединения, водени от Съединени американски щати. Дали и Путин ще се опита да оглави такава коалиция на " искащите "? Този въпрос извиква оповестяването на взаимна войскова формация с Беларус и обвиняванията ѝ, че Украйна се готвела да я нападне. Не се виждат обаче други основни военни и стопански сили, които биха откликнали.

Антитерористичната теза съответствува и с назначението на нов командващ на съветските войски в Украйна, армейски военачалник Сергей Суровикин, който има свеж опит от войната в Сирия и по-отдавнашен от войната в Чечения. В Сирия Суровикин се прочува с безразборните бомбардировки на селища, следени от съперниците на президента Башар Асад.

След неуспеха на класическото руско танково нахлуване в първите към този момент две или три етапи на войната, със Суровикин отпред, съветските войски изглежда преминават към " сирийска " тактичност - на изпепелената с въздушни удари земя. Така и личните загуби в жива мощ и бойна техника се чака да бъдат по-малки.

Разрушаването на част от Кримския мост е единствено мотивът. Целта е терорът над гражданското население да пречупи волята на украинците за победа и да сложи в ъгъла тяхното държавно управление. Това надали ще се случи, само че тактиката на Русия приказва за беизходицата на нейното държавно управление и военно командване.

Ако Русия е решила да направи от украинските градове това, което направи с Алепо в Сирия, това е индиректно признание на безсилието ѝ да победи с други военни средства и нов обезверен опит да промени неподходящия за нея ход на войната.

Актуалният въпрос, който това развиване слага, е по какъв начин ще отговори Западът. Украйна не трябва да бъде дискретно подтиквана към масата на договарянията. Тя трябва да може да се отбрани достатъчно респектиращо. За това са ѝ нужни повече и по-мощни оръжия и още интернационална взаимност под формата на още по-тежки наказания за Москва. На Путин и на войските му не трябва да се разрешава да оставят след себе си пепелището, което оставиха в Сирия. И същинският терорист, който е той, би трябвало да бъде посочен на най-високо интернационално ниво  - с всички произлизащи последици.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР