Руският президент Владимир Путин продължава да се сблъсква с дилемата

...
Руският президент Владимир Путин продължава да се сблъсква с дилемата
Коментари Харесай

ISW: Путин осъзна, че създаденият от него репресивен режим вече му пречи

Руският президент Владимир Путин продължава да се сблъсква с алтернативата на властническия режим, който систематично му пречи да получава точна информация за военно-политическите действителности в Русия .

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).

Известен съветски боен блогър - който преди този момент се появяваше в държавните медии и беше краткотрайно арестуван през март 2022 година - разгласява дрънканица, в която упреква съветската администрация и Министерството на защитата (МО), че съзнателно укриват информация от Путин, евентуално в отговор на неотдавнашните старания на съветските пропагандисти да прикрият съветските военни неуспехи край Новомихайловка .

Военният блогър твърди, че в Русия съществува просвета, при която локалните управляващи работят в тясно съдействие с районните медии, с цел да цензурират и прикриват от Кремъл всевъзможни отрицателни известия.

Военният блогър твърди, че през 2004 година Путин е основал консултативна институция на гражданското общество , наречена Руска гражданска камара, чиито членове да следят активността на локалните управляващи, с цел да дават отрицателна, само че точна информация " на върха ", само че камарата не е съумяла да го направи, тъй като представителите на камарата са решили да запазят безмълвие - също като длъжностните лица, които са определени да следят.

Военният блогър отбелязва, че по-късно през 2011 година Путин основава Общоруския национален фронт, с цел да се насочи към същия проблем, и че самодейността е сполучлива, до момента в който представителите не стартират да следват стъпките на Руската гражданска камара.

По думите на военния блогър съветското МО поставя сходни на районните чиновници секрети старания, с цел да прикрие своите неуспехи от Путин, и се възмущава от гласовете, които подкопават тези старания.

Военният блогър съобщи, че съветското МО прави съвсем невероятно за военните блогъри и държавните чиновници да посещават фронтовите линии и твърди, че има клюки, че съветското военно командване изпраща генерали в Сирия, в случай че те стартират да поддържат връзка постоянно с Путин .

Неотдавнашните старания на Путин да отговори на опасенията на блогърите по отношение на дефицита на съветски безпилотни самолети и неуспехите при отблъскването на украинските сили от източния (ляв) бряг на Херсонска област демонстрират, че той продължава да вижда смисъл в това блогърите да служат като градивна съпротива, която ревизира съветските държавни и военни чиновници.

Създадените в предишното от Путин Общоруски национален фронт и Руска гражданска камара, както и относително снизходителното му отношение към блогърите по време на пълномащабната инвазия демонстрират, че е малко евентуално той да цензурира уверено общностите на блогърите и доброволците, тъй като евентуално цени опцията да ревизират неговото държавно управление.

Малко евентуално е Путин самичък да предприеме акция за всеобща цензура против блогърите, в случай че определени фракции в Кремъл не съумеят да го убедят, че блогърите съставляват непосредствена опасност за стабилността на режима му .

Изглежда, че чиновниците на Кремъл са съумели да убедят Путин да отстрани и обезврежда някои военни блогъри и участници в осведомителното пространство като някогашния съветски офицер Игор Гиркин и медийните мрежи, свързани с финансиста от групата " Вагнер " Евгений Пригожин.

Служителите на Кремъл обаче евентуално не са съумели да настроят Путин против голямата общественост от военни блогъри, които подлагат на критика бюрокрацията и в същото време горещо поддържат Путин и военните му старания в Украйна.

Военният блогър твърди, че Кремъл може да види почтени полемики за действителностите на съветското полесражение единствено от разказите на военните блогъри и доброволците, изложени в отчетите му за медиен мониторинг, и отбелязва, че неналичието на бистрота е последователен проблем измежду съветските държавни структури.

По-късно блогърът предвижда, че бюрократите ще се опитат да блокират Telegram и да арестуват блогъри след президентските избори в Русия през март 2024 година в отговор на забележката на различен блогър, че съветските канали в Telegram остават единственият източник на градивна съпротива в Русия .

Съобщените от Русия концентрации на запаси в Украйна значително подхождат на оценените от нея цели по продължение на фронта, макар че не са безусловно показателни за бъдещите съветски интервенции. Украинският боен наблюдаващ Костянтин Машовец съобщи, че сега съветските сили разполагат със 17 полка, 16 батальона и две тактически подразделения на равнище полк и батальон в запас .
 Турция: Путин идва! Ще приказваме за енергетика и районната сигурност
Турция: Путин идва! Ще приказваме за енергетика и районната сигурност

Ключова аудиенция на Кремъл

Машовец съобщи, че общият брой на съветския персонален състав в аварийните елементи е към 60 000-62 000 души, само че съветските сили са оборудвали с оръжие и техника единствено към 20 000 души от запаса на тактическо и оперативно-тактическо равнище. Машовец съобщи, че съветските запаси са съсредоточени в максимален брой в оперативната зона на Южната формация на силите, следвана от Западната формация на силите, Днепърската формация на силите, Запорожската формация на силите, Източната формация на силите и Централната формация на силите.

Южната формация на силите дава отговор за направленията Бахмут и Авдеевка и Машовец означи, че концентрацията на запаси в този регион съответствува с регионите, в които съветските сили концентрират настъпателните си старания. Машовец означи, че не е изненадващо, че групировката на силите " Днепър " - която работи в окупираната Херсонска област - има третия максимален брой запаси, като се има поради, че съветските сили може да са обезпокоени от украинска опасност в източния (левия) бряг на Херсонска област.

Украински публични лица наскоро показаха, че съветските сили разполагат с над 70 000 души на източния бряг на река Днепър в Запорожка и Херсонска област, само че огромна част от тях са съсредоточени по-дълбоко в тила.

Резервите на Днепърската формация на силите евентуално ще могат елементарно да се придвижат в посока Запорожие, в случай че събитията го изискват. Машовец реши, че Централната формация на силите, която дава отговор за направлението Лиман, има най-ниска централизация на запаси заради по-малката си оперативна зона, която изисква по-малко войски.

ISW в допълнение прави оценка, че Централната формация на силите има по-ниска централизация на запаси, защото съветските интервенции по направлението Лиман евентуално са предопределени да поддържат интервенциите на Западната формация на силите по линията Купянск-Сватово, както ISW скоро ще изложи в иден действен разбор на съветското нахлуване по оста Харков-Луганск.

Руските сили ще могат свободно да реалокират аварийните си концентрации сред другите браншове на фронта, до момента в който Русия държи стратегическата самодейност на целия спектакъл .
 Руските оръжия превъзхождат тези на НАТО, уверен Путин
Руските оръжия превъзхождат тези на НАТО, уверен Путин

Дори даже руското въоръжение не изоставало от задграничните оръжия

ISW продължава да прави оценка, че дейната украинска защита на целия спектакъл през 2024 година ще отстъпи стратегическата самодейност на Русия, което ще разреши на Москва да дефинира къде, по кое време и в какъв мащаб се водят боеве в Украйна и да разпределя съветските запаси по подобаващ метод, като в същото време принуждава Украйна да реагира.

Украйна обаче ще може да лиши Русия от тази опция , в случай че успее да оспори самодейността.

Руската отбранителна индустриална база (ОИБ) надали ще може да поддържа напълно аварийния състав на Русия, макар че Русия е в положение да поддържа настоящия ритъм на интервенциите си и продължава да поставя старания за разширение на съветската ОИБ. Машовец съобщи, че оперативните и стратегическите запаси като цяло не са боеспособни, само че съветското командване е склонно да гледа на аварийния си съставен елемент като на " бездънна бъчва ".

Машовец съобщи, че съветският ВПК е в положение да създава към 250-300 " нови и изцяло осъвременени " танка годишно. Машовец съобщи, че съветските сили могат също по този начин да ремонтират към 250-300 танка годишно, които са били на дълготрайно предпазване или са претърпели вреди на бойното поле. Машовец съобщи, че обстановката е сходна и при бойните бронирани машини, което допуска, че съветската ДИБ може повече или по-малко да покрие годишните загуби на съветските сили от транспортни средства. Машовец съобщи, че руската ВПК обаче не може да създаде задоволително материали, с цел да оборудва огромни съветски запаси, в случай че ненадейно възникне такава нужда.

Държавният секретар на латвийското министерство на защитата Янис Гарисонс съобщи на 13 декември, че Русия може да " създава и ремонтира " към 100-150 танка на месец.

Заместник-председателят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев съобщи през март 2023 година, че съветската ВПК може да създаде 1500 съществени бойни танка през 2023 г ., което допуска приблизително произвеждане от 125 танка на месец.
 Руските оръжия превъзхождат тези на НАТО, уверен Путин
Руските оръжия превъзхождат тези на НАТО, уверен Путин

Дори даже руското въоръжение не изоставало от задграничните оръжия

Дори при тези по-високи оценки руската ВПК евентуално няма да може да поддържа по-голяма готовност на жива мощ и евентуално ще би трябвало да се разшири доста, с цел да поддържа по-големи настъпателни интервенции , които ще изискват потреблението на повече запаси от жива мощ.

ISW продължава да прави оценка, че Русия би имала опция да разшири своя ВПК и да натрупа запаси, в случай че поддържа самодейността на целия спектакъл през цялата 2024 година, въпреки че евентуално няма да е в степен, задоволителна за доставяне на огромни маси мобилизирани резервисти или наборници през тази година.

На 4 февруари украинският президент Володимир Зеленски посети фронтовата линия край Роботине, Запорожка област, и Източното военновъздушно командване на Украйна в Днепропетровска област.

Командирът на украинската Таврийска група войски бригаден военачалник Олександър Тарнавски и командирът на украинската Запорожка група войски бригаден военачалник Володимир Хорбатюк рапортуваха на Зеленски за украинските отбранителни интервенции по направлението Авдеевка, обстановката край Роботине и други региони на фронта, както и за разположението на украинските отбранителни линии .

Зеленски посети и украинското Източно военновъздушно командване и разиска ограниченията за подсилване на мобилните огневи групи и системите за електронна война (ЕВ) за отразяване на съветските безпилотни удари, потреблението на западни и хибридни (западно-украински) системи за Противовъздушна отбрана и вероятностите за подсилване на качествата на украинските Източни групи за Противовъздушна отбрана.
 ISW: Путин не се отказал, желае още от Украйна
ISW: Путин не се отказал, желае още от Украйна

Киев насочва ударите по Крим

Руските блогъри продължиха да подлагат на критика съветските управляващи, че не са оборудвали вярно съветските сили с безпилотни самолети и системи за електронна война (ЕВ) в отговор на неотдавнашното несполучливо съветско механизирано нахлуване край Новомихайловка, Донецка област. На 4 февруари съветските военни блогъри обявиха, че съветското произвеждане на безпилотни летателни апарати се ръководи неприятно, което лимитира способността на Русия да вкарва нововъведения.

Един от военните блогъри твърди, че неприятното ръководство води до неоправдани съветски загуби и ще бъде " бичът " на съветската победа против Украйна.

Депутатът от Московската дума Андрей Медведев по-рано разкритикува всеобщото произвеждане на безпилотни летателни апарати в Русия, защото то води до производството на огромен брой безпилотни летателни апарати, които нямат нужните софтуерни акомодации, с цел да се конкурират с украинските безпилотни летателни апарати на бойното поле.

Друг съветски блогър реагира на фрагментите от 30 януари, на които се вижда по какъв начин украински безпилотни самолети нанасят удари по настъпващите съветски бронирани машини и танкове край Новомихайловка, като съобщи, че е било " повърхностно " съветските командири да разрешат на съветските бронирани машини да влязат в борба без уместно съоръжение.
 Навални прикани руснаците за народен митинг против Путин в изборния ден
Навални прикани руснаците за народен митинг против Путин в изборния ден

" Това ще бъде мощна проява на настроението в страната "

Военният блогър твърди, че съветските сили би трябвало да се " откажат " от концепцията за дълбоки механизирани пробиви , до момента в който съветските сили не бъдат съответно оборудвани системи, и в това време би трябвало да организират дребни пехотни офанзиви с поддръжката на дронове.

Руските военни блогъри неотдавна се стопираха на това събитие като показателно за битката на съветските военни да вкарат нововъведения и да излязат от сегашната позиционна война в Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР